E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19933
Lasīšanai: 3 minūtes

Nelegāli nodarbināta darbinieka tiesības vērsties tiesā

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. aprīlī, 2020
gabriels

Labdien! Vai es varu iesniegt prasību tiesā pret darba devēju par neslavas celšanu? Strādāju neoficiāli un tiku apvainota zādzībā. Man ir bezdarbnieka statuss, un naudu saņemu aploksnē.

A
atbild:
24. aprīlī, 2020
Zaida Kalniņa
LV portāls
Valsts darba inspekcija
Dace Stivriņa, Darba tiesību nodaļas Konsultatīvā centra vadītāja

Par darba attiecību esamības faktu

Valsts darba inspekcijas juriste Dace Stivriņa: “Darba likums prasa, lai darba attiecības tiktu noformētas rakstveidā – tiktu noslēgts darba līgums, ko paraksta darbinieks un darba devējs, un viens darba līguma eksemplārs atrastos pie darbinieka.

Ja darba devējs nepiedāvā līgumu noslēgt, viņš apzināti vēlas pārkāpt likumu. Taču darbiniekam vajadzētu uzstāt uz darba līguma slēgšanu un līdz tam nesākt pildīt darba pienākumus. 

Darba likums ļoti lielā mērā aizsargā darbinieku pret negodprātīgu darba devēju, paredzot, ka situācijā, kad darbinieks bez rakstveidā noformēta darba līguma ir uzsācis veikt nolīgtos pienākumus, faktiski darba līgums pastāv – tas ir rakstveida formai neatbilstošs.

Būtiski, ka šādam līgumam ir tādas pašas tiesiskās sekas kā rakstveidā izteiktam darba līgumam.

Darbiniekam, lai pierādītu darba attiecības, ir jāizmanto jebkuri  pierādījumi, kas norāda uz darba tiesisko attiecību pastāvēšanu un šo attiecību saturu.

Vēl likums paredz: ja darba devējs nenodrošina darba līguma noslēgšanu rakstveidā un darba devējs vai darbinieks nevar pierādīt citu darba tiesisko attiecību pastāvēšanas ilgumu, noteikto darba laiku un darba samaksu, uzskatāms, ka darbinieks jau nodarbināts trīs mēnešus un viņam ir noteikts normālais darba laiks un minimālā mēneša darba alga.”

Līdz ar to Jums vispirms var ieteikt vērsties tiesā ar  prasības pieteikumu – ar lūgumu konstatēt darba tiesisko attiecību esamību un darba samaksas piedziņu.

Ja tiek strādāts nelegāli, esot bezdarbnieka statusā

Ja tiesā tiks apstiprināta Jūsu prasība par darba tiesisko attiecību konstatēšanu atbilstoši likuma Par apdrošināšanu bezdarba gadījumam 10. panta trešās daļas 2. punktam, VSAA, pamatojoties uz VID informāciju, konstatēs, ka esat nepamatoti saņēmusi bezdarbnieka pabalstu, jo pabalsta saņemšanas laikā ir pastāvējis darba ņēmēja statuss. Bezdarbnieka pabalsta izmaksa tiks pārtraukta, un VSAA vērsīsies tiesā par nepamatoti izmaksātā pabalsta summas piedziņu.

Vēršanās tiesā par neslavas celšanu

Darba likums noteic, ka visi strīdi, kas izriet no darba tiesiskajām attiecībām, risināmi uzņēmumā vai tiesā.

Taču, kamēr tiesas ceļā nav konstatētas darba tiesiskās attiecības, Jums kā darbiniekam nav pamata vērsties tiesā pret darba devēju par neslavas celšanu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas