E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19915
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Kad jāmaksā kapitāla pieauguma nodoklis no pārdotā īpašuma ienākuma

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. aprīlī, 2020
Lilija

Labdien! Martā pārdevu māju par 205 000 eiro. Šobrīd kārtoju dokumentus dzīvokļa pirkumam, kurš būs mans vienīgais īpašums (85 000 eiro). Cik liela būs nodevas summa? Vai šos darījumus vajadzēs deklarēt 2021. gadā? Paldies!

A
atbild:
20. aprīlī, 2020
Lidija Dārziņa
LV portāls

Jūsu jautājums acīmredzot ir par nodokli no ienākuma, kāds tiek gūts no mājas pārdošanas. Taču ar izklāstīto informāciju nepietiek, lai sniegtu atbildi, tāpēc paskaidrojam vispārējos principus, kas noteikti likumā.

Likums “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” paredz, ka ienākumu no nekustamā īpašuma pārdošanas apliek ar iedzīvotāju ienākuma nodokli kā ienākumu no kapitāla pieauguma. Nodokļa likme ir 20% no starpības, kāda veidojas, no pārdošanas ieņēmuma atņemot īpašuma iegādes vērtību.

Nodoklis nav jāmaksā, ja:

  • nekustamais īpašums personas īpašumā (no dienas, kad attiecīgais nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā) ir ilgāk par 60 mēnešiem un vismaz 12 mēnešus pēc kārtas (minētajā 60 mēnešu periodā) līdz atsavināšanas līguma noslēgšanas dienai ir personas deklarētā dzīvesvieta;
  • nekustamais īpašums personas īpašumā (no dienas, kad attiecīgais nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā) ir ilgāk par 60 mēnešiem un pēdējos 60 mēnešus līdz nekustamā īpašuma atsavināšanas dienai ir bijis fiziskās personas vienīgais nekustamais īpašums
  • nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā kā fiziskās personas vienīgais nekustamais īpašums un ienākums no šā nekustamā īpašuma no jauna tiek ieguldīts funkcionāli līdzīgā nekustamajā īpašumā 12 mēnešu laikā pēc nekustamā īpašuma atsavināšanas vai arī pirms nekustamā īpašuma atsavināšanas

Ja Jūsu situācija neatbilst pirmajiem diviem kritērijiem (māja piederēja vismaz 5 gadus, un vismaz vienu gadu pēdējos piecos gados tajā bijāt deklarējusies vai arī māja bijis vienīgais nekustamais īpašums), kad ienākums ir atbrīvots no nodokļa, iespējama trešā situācija. Proti, ja par ienākumu no mājas pārdošanas pērk citu īpašumu, arī tad nodoklis nav jāmaksā par to summu, kas izdota jaunā īpašuma iegādei. Pārējā mājas pārdošanas ienākuma summa šajā gadījumā ir apliekama ar nodokli.

Taču, ja nav atbrīvojuma un nodoklis ir jāmaksā, tad deklarācijas no kapitāla pieauguma iesniegšanas termiņš ir atkarīgs no ceturksnī gūtā ienākuma apmēra:

  • ja kopējie ienākumi no darījumiem ar kapitāla aktīviem ceturksnī pārsniedz 1000 eiro, deklarācija ir jāiesniedz reizi ceturksnī līdz tā mēneša 15. datumam, kas seko pēc ceturkšņa, kad gūti ienākumi no kapitāla pieauguma;
  • ja kopējie ienākumi no darījumiem ar kapitāla aktīviem ceturksnī  nepārsniedz 1000 eiro, tad deklarācija jāiesniedz līdz nākamā gada 15. janvārim.

Aprēķinātā nodokļa summa jāiemaksā budžetā ne vēlāk kā 15 dienu laikā no likumā noteiktās deklarācijas par ienākumu no kapitāla pieauguma iesniegšanas dienas.

Informācija par kapitāla pieauguma nodokli, pārdodot nekustamo īpašumu, atrodama Valsts ieņēmumu dienesta tīmekļvietnē. Pirms nekustamā īpašuma pārdošanas nodokļa piemērošanas nosacījumi ir jānoskaidro VID. Saziņai izmantojamas vairākas iespējas. Ārkārtējās situācijas laikā klātienē VID klientus neapkalpo.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas