E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19691
Lasīšanai: 6 minūtes
TĒMA: Tieslietas
5
5

Vardarbībā cietušais pēc palīdzības var vērsties vairākos veidos

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. aprīlī, 2020
Tatjana

Labdien! Sakarā ar Covid-19 vīrusu devos nodot analīzes (klepus, nav elpas, izdalījumi no mutes dobuma), man atklāja smagas stadijas bronhītu, kā arī lauztas ribas (ir ārsta apstiprinājums, rentgens). Zinu personas vārdu, kas man to nodarīja. Vai ir iespējams iesniegt par viņu iesniegumu policijā vai tiesā? Kā arī pieprasīt kompensāciju par nodarītajiem miesas bojājumiem? Kad tie tika veikti, man operēja tikai seju, bet ribas nepārbaudīja.

A
atbild:
07. maijā, 2020
Linda Ņikona
LV portāls

Persona var rakstīt iesniegumu Valsts policijai jebkurā situācijā, ja uzskata, ka pret viņu ir izdarīts noziegums.

Rakstisku iesniegumu ar lūgumu uzsākt izmeklēšanu var uzrakstīt:

Iesniegumā jānorāda:

  • detalizēta informācija par notikumu;
  • kādā veidā ir aizskartas Jūsu tiesības;
  • cita informācija, kas varētu būt noderīga nozieguma vai pārkāpuma atklāšanai;
  • savi personas dati un adrese, ja ir iespējams, arī kontakttālrunis.

Vienlaikus vardarbībā cietušais pēc palīdzības var vērsties, zvanot kādai no zemāk sarakstā norādītajām organizācijām, kas palīdzēs, tostarp sniegs nepieciešamo informāciju, atbalstu, kā arī kopā ar cietušo izstrādās drošības plānu un palīdzēs atrisināt praktiskus jautājumus:

Ja palīdzība ir nepieciešam tūlītēji un gaidīt nevar, jāzvana Valsts policijai vai pašvaldības policijai.

Ja ir nodarīti miesas bojājumi, jāvēršas arī pie ģimenes ārsta, kas tos piefiksēs. Jautājumā minētā ārsta apstiprinājuma kopija noteikti arī ir pievienojama iesniegumam policijai, jo tiks uzskatīta par pierādījumu.

Ja ir nepieciešama pagaidu aizsardzība pret vardarbību, jāvēršas tiesā pēc savas deklarētās dzīvesvietas adreses. Visvieglāk attiecīgo tiesu var noskaidrot Latvijas tiesu portālā sadaļā Tiesu meklētājs.

Tāpat vardarbībā cietušais var vērsties Juridiskās palīdzības administrācijā, lai saņemtu valsts nodrošināto juridisko palīdzību, kā arī sagatavotu tiesai pieteikumu par pagaidu aizsardzību pret vardarbību. Bezmaksas informatīvais tālrunis: 80001801 (informācija tiek sniegta par Juridiskās palīdzības administrācijas pakalpojumiem un veidlapu aizpildīšanu), e-pasts: jpa@jpa.gov.lv.

Vairāk par katru atbalsta veidu var uzzināt, zvanot uz bezmaksas atbalsta tālruni noziegumos cietušajiem – 116006 (www.cietusajiem.lv).

Tāpat LV portāls vērš uzmanību, ka Kriminālprocesa likuma 97.pants paredz cietušā pamattiesības kriminālprocesā. Vienas no cietušā tiesībām ir saņemt informāciju par kompensācijas, arī valsts kompensācijas, pieteikšanas un saņemšanas nosacījumiem un šajā likumā noteiktajā kārtībā iesniegt pieteikumu par radītā kaitējuma kompensāciju.

Juridiskās palīdzības administrācijas (JPA) mājaslapā norādīts: “Ja esat atzīts par cietušo, ņemot vērā jums radīto morālo aizskārumu, fiziskās ciešanas un mantiskā zaudējuma apmērus, jums ir tiesības pieteikt šā kaitējuma apmēru un izmantot tiesības morālas un materiālas kompensācijas gūšanai. Jums ir jāinformē izmeklēšanas iestādes darbinieks, ja nepieciešams, lai izskaidro kompensācijas, arī valsts kompensācijas, pieteikšanas un saņemšanas nosacījumus un kārtību.”

Savukārt informāciju par to, kādos gadījumos un kādā kārtībā ir tiesības saņemt valsts kompensāciju, varat saņemt Juridiskās palīdzības administrācijā (Pils laukumā 4, Rīgā):

  • zvanot uz bezmaksas informatīvo tālruni 80001801;
  • rakstot uz elektroniskā pasta adresi jpa@jpa.gov.lv;
  • meklējot informāciju mājaslapā jpa.gov.lv.

Vienlaikus JPA mājaslapā norādīts, ka valsts kompensācijas pieprasījumu iesniedz JPA triju gadu laikā pēc dienas, kad persona atzīta par cietušo vai ir uzzinājusi par faktiem, kas šai personai dod tiesības to darīt.

LV portāls jau iepriekš ir rakstījis, ka tiesības uz valsts kompensāciju ir personai, kura atzīta par cietušo kriminālprocesā, ja noziedzīgs nodarījums izdarīts tīši un tā dēļ:

  • iestājusies personas nāve;
  • cietušajam nodarīti smagi vai vidēja smaguma miesas bojājumi;
  • aizskarta cietušā tikumība vai dzimumneaizskaramība;
  • cietušais ir cilvēku tirdzniecības upuris;
  • cietušais inficēts ar cilvēka imūndeficīta vīrusu, B vai C hepatītu.

Lai personu varētu atzīt par cietušo kriminālprocesā, jābūt uzsāktam kriminālprocesam. To varēs uzsākt Valsts policija uz cietušās personas iesnieguma pamata.

Tāpat sīkāku informāciju var meklēt LV portāla sagatavotajās publikācijās:

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas