TIESĀS
>
Pazīsti tiesu varu!
TĒMAS
Signe Krūzkopa
LV portāls
03. aprīlī, 2019
Lasīšanai: 5 minūtes
12
12

Kad cietušais var pieprasīt valsts kompensāciju

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

LV portāla infografika

Par valsts kompensāciju izmaksu noziedzīgos nodarījumos cietušajiem ir atbildīga

Juridiskās palīdzības administrācija (JPA). Kompensāciju personām izmaksā likumā “Par valsts kompensāciju cietušajiem” noteiktajos gadījumos un kārtībā. Kā cietušajam noskaidrot, vai kompensācija pienākas, un kā to saņemt?

īsumā
  • Tiesības uz valsts kompensāciju ir personai, kura atzīta par cietušo kriminālprocesā, ja noziedzīgs nodarījums izdarīts tīši un tā rezultātā iestājušās noteiktas sekas.
  • Pēc iesnieguma saņemšanas JPA mēneša laikā pieņem lēmumu par valsts kompensācijas izmaksāšanu vai atteikumu to izmaksāt.
  • Valsts kompensācijas izmaksāšana neierobežo cietušā tiesības pieprasīt papildu kompensāciju, to piesakot kriminālprocesā (līdz iztiesāšanas uzsākšanai) vai arī civilprocesuālā kārtībā.

Kādos gadījumos cietušajam ir tiesības saņemt valsts kompensāciju?

Tiesības uz valsts kompensāciju ir personai, kura atzīta par cietušo kriminālprocesā, ja noziedzīgs nodarījums izdarīts tīši un tā rezultātā:

  • iestājusies personas nāve;
  • cietušajam nodarīti smagi vai vidēja smaguma miesas bojājumi;
  • aizskarta cietušā tikumība vai dzimumneaizskaramība;
  • cietušais ir cilvēku tirdzniecības upuris;
  • cietušais inficēts ar cilvēka imūndeficīta vīrusu, B vai C hepatītu.

Cietušajam ir tiesības uz valsts kompensāciju, ja viņš no šī noziedzīgā nodarījuma izdarītāja kompensāciju nav saņēmis vai to saņēmis tādā apmērā, kas nepārsniedz vai nav vienāds ar valsts kompensāciju.

Ja cietušā tiesības uz valsts kompensāciju tiek realizētas ar pārstāvja starpniecību, tad pārstāvim būs nepieciešams noformēt notariāli apliecinātu pilnvaru.

Nepilngadīgā cietušā tiesības uz valsts kompensāciju īsteno viņa likumiskais pārstāvis – tēvs, māte vai aizbildnis.

Kas nepieciešams, lai saņemtu valsts kompensāciju?

Ja ir iestājušies iepriekš minētie priekšnoteikumi valsts kompensācijas saņemšanai, cietušajam jāiesniedz JPA aizpildīta pieprasījuma veidlapa. Pieprasījumam pievieno šādus dokumentus – ja valsts kompensācijas pieprasīšanas brīdī kriminālprocess:

  • nav pabeigts – procesa virzītāja izziņu;
  • ir pabeigts – spēkā stājušos galīgo procesa virzītāja nolēmumu, kā arī jāpievieno izpildu dokuments (ja galīgajā nolēmumā noteiktais atlīdzinājums par radīto kaitējumu nav izpildīts vai izpildīts nepilnīgi) vai jāinformē, kuram zvērinātam tiesu izpildītajam izpildu dokuments iesniegts piespiedu izpildei.

Pēc iesnieguma saņemšanas JPA viena mēneša laikā pieņem lēmumu par valsts kompensācijas izmaksāšanu vai atteikumu to izmaksāt. Nepieciešamības gadījumā tiek prasīts iesniegt papildu informāciju, kas aptur termiņu lēmuma pieņemšanai, līdz saņemta visa nepieciešamā informācija. Lēmumu JPA paziņo rakstveidā, nosūtot pa pastu uz personas norādīto adresi, e-pastā elektroniska dokumenta formā vai izsniedzot personīgi JPA.

JPA izmaksā valsts kompensāciju mēneša laikā no lēmuma pieņemšanas, ieskaitot to pieprasījumā norādītajā bankas kontā.

Kad kompensāciju saņemt nav tiesību?

Cietušajam valsts kompensācija nepienākas, ja noziedzīgais nodarījums bijis vērsts pret satiksmes drošību un cietušajam ir tiesības uz apdrošināšanas atlīdzību saskaņā ar normatīvajiem aktiem par transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligāto apdrošināšanu.

Tāpat valsts kompensāciju neizmaksā par noziedzīgiem nodarījumiem, kas izdarīti aiz neuzmanības vai kam nav iestājušās sekas.

Valsts kompensācijas izmaksāšana neierobežo cietušā tiesības pieprasīt papildu kompensāciju, to piesakot kriminālprocesā (līdz iztiesāšanas uzsākšanai) vai arī civilprocesuālā kārtībā.

Cietušajam ir pienākums līdz lēmuma par valsts kompensācijas izmaksāšanu izpildei nekavējoties (ne vēlāk kā nākamajā darba dienā) paziņot JPA par izmaiņām ziņās, kas minētas pieprasījumā, piemēram, ja mainījies norēķinu iestādes konts vai saņemts atlīdzinājums no noziedzīgā nodarījuma izdarītāja.

Kontaktinformācija

Informācija par valsts kompensācijas pieprasīšanas kārtību www.jpa.gov.lv, sadaļā “Pakalpojumi”, vai zvanot uz JPA bezmaksas tālruni 80001801 (iestādes darba laikā).

Bezmaksas psiholoģiskā un informatīvā palīdzība cietušajiem, viņu tuviniekiem, kā arī negadījuma aculieciniekiem – zvanot uz atbalsta tālruni noziegumos cietušajiem 116006 (katru dienu no plkst.7.00 līdz 22.00). Tā darbību nodrošina biedrība “Skalbes”.

Labs saturs
12
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI