E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19609
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Tiesa katru lietu vērtē individuāli

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. martā, 2020
Janis

Labdien! Interesējos par 175. panta 2. daļu. Par šādu nodarījumu viens cilvēks tiks tiesāts pirmo reizi, pārējie divi jau atkārtoti. Kāds sods var pienākties?

A
atbild:
06. maijā, 2020
Linda Ņikona
LV portāls

Nav iespējams atbildēt, kāds konkrēti sods var pienākties. Tiesa katru lietu vērtē individuāli.

Krimināllikuma (KL) 175. panta otrā daļa noteic, ka par zādzību, ja tā izdarīta ievērojamā apmērā vai ja to izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās, soda

  • ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz četriem gadiem vai;
  • ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai;
  • ar piespiedu darbu, vai;
  • ar naudas sodu, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.

Minētais noziegums ir smags noziegums. Turklāt saskaņā ar Krimināllikuma komentāru trešo daļu,[1] “ja mantas nolaupīšana izdarīta grupā pēc iepriekšējas vienošanās vai organizētā grupā, grupas dalībnieku atbildība nosakāma nevis pēc nolaupītās svešas mantas daļas, ko saņēmis katrs dalībnieks, kad sadalīts nolaupītais, bet gan pēc visas grupas dalībnieku kopīgi nolaupītās mantas vērtības, izņemot gadījumus, kad bijis izdarītāja ekscess, tas ir, kad kāds no grupas dalībniekiem bez tam ir izdarījis citu noziedzīgo nodarījumu, kuru neaptver pārējo grupas dalībnieku nodoms”.

Atbilstoši KL 46. pantam (Soda noteikšanas vispārīgie principi):

  • sodu nosaka tādā apmērā, kādu par izdarīto noziedzīgo nodarījumu paredz KL sevišķās daļas attiecīgā panta sankcija, ievērojot KL vispārīgās daļas noteikumus;
  • nosakot soda veidu, ņem vērā izdarītā noziedzīgā nodarījuma raksturu un radīto kaitējumu, kā arī vainīgā personību;
  • nosakot soda mēru, ņem vērā atbildību mīkstinošos un pastiprinošos apstākļus;
  • brīvības atņemšanas sodu par kriminālpārkāpumu un mazāk smagu noziegumu piemēro, ja soda mērķis nav sasniedzams, nosakot kādu no attiecīgā panta sankcijā paredzētajiem vieglāka soda veidiem.

Tiesa noteikti vērtēs arī atbildību mīkstinošos un atbildību pastiprinošos apstākļus. Proti, atbildību pastiprina tādi apstākļi kā (KL 48. pants):

  • noziedzīgais nodarījums veido noziedzīgu nodarījumu recidīvu (fakts, ka krimināli sodāmu nodarījumu ir izdarījusi persona, kura agrāk jau ir izdarījusi kādu citu noziedzīgu nodarījumu);
  • noziedzīgais nodarījums izdarīts personu grupā;
  • noziedzīgais nodarījums izdarīts mantkārīgu tieksmju dēļ u. c.

Līdz ar to pastāv iespēja, ka personai, kuru tiesās pirmo reizi, tiks noteikts vieglāks sods nekā personām, kuras noziedzīgu nodarījumu izdarījušas arī agrāk. Taču tas viss tiks vērtēts un galīgo sodu noteiks tiesa.

Sīkāk par to, kādus atbildību mīkstinošos un pastiprinošos apstākļus ņem vērā, nosakot kriminālsodu, var meklēt LV portāla publikācijās:

[1] Krastiņš, U., Liholaja, V., Hamkova, D. Krimināllikuma komentāri: trešā daļa (XVIIIXXV nodaļa), otrais papildinātais izdevums. Rīga, Tiesu namu aģentūra, 2019, 23. lpp.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas