E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19589
Lasīšanai: 2 minūtes

Kā tiek noteikts valsts amatpersonu, ierēdņu un darbinieku darba pienākumu izpildes laiks

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. martā, 2020
Edgars

Ministru kabineta noteikumu Nr. 565. “Noteikumi par valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku sociālajām garantijām” 54. punkts nosaka: “Amatpersona (darbinieks), kuru atbrīvo no amata vai ar kuru izbeidz darba tiesiskās attiecības un kura pēc kvalifikācijas paaugstināšanas mācību kursos ārvalstīs, ja to ilgums pārsniedz vienu mēnesi, ir pildījusi amata (dienesta, darba) pienākumus institūcijā mazāk par gadu, atmaksā institūcijai mācību līgumā minētos izdevumus ..” Ko tieši nozīmē “pildījis amata pienākumus”? Vai darba nespējas dienas, atvaļinājuma laiks un bērna kopšanas atvaļinājums (atbilstoši darba likuma 156. punktam) ir “amata pienākuma pildīšana”? Vai laiks pēc uzteikuma iesniegšanas tiek uzskatīts par amata pienākumu pildīšanu? Šāds jautājums radies tādēļ, ka tika saņemts darba piedāvājums un potenciālais darba devējs prasa pēc iespējas ātrāk noslēgt līgumu.

A
atbild:
27. martā, 2020
Valsts kanceleja
Artis Ozoliņš, Komunikācijas departamenta vadītājas vietnieks

Ministru kabineta noteikumi Nr. 565 “Noteikumi par valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku sociālajām garantijām” neparedz īpašu kārtību amata (dienesta, darba) pienākumu izpildes uzskaitei pēc mācību vai kvalifikācijas paaugstināšanas kursu pabeigšanas. Ja amatpersona tiek atbrīvota amata vai ar darbinieku tiek pārtrauktas darba tiesiskās attiecības, tiek ņemts vērā nodarbinātības ilgums no brīža, kad pabeigta kvalifikācijas paaugstināšana mācību kursos, līdz amata (dienesta, darba) attiecību izbeigšanas dienai (pēdējā darba diena konkrētajā iestādē), ieskaitot šajā periodā gan darba nespējas dienas, gan atvaļinājuma laiku. 

Arī Darba likuma 156. panta trešā daļa noteic, ka laiku, kuru darbinieks pavada bērna kopšanas atvaļinājumā, ieskaita kopējā darba stāžā. 

Ņemot vērā iepriekš minēto, visi jūsu jautājumā minētie periodi tiek ieskaitīti “amata pienākumu pildīšanas periodā” konkrētajā iestādē.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 70 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas