E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19548
Lasīšanai: 3 minūtes

Aizbildņa tiesības uz BKA un bezalgas atvaļinājumu

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. martā, 2020
Ērika

Esmu aizbildne bērnam no sešu mēnešu vecuma, šobrīd viņam ir gads un seši mēneši. Bērna kopšanas atvaļinājumā biju gadu. Jāatgriežas darbā, bet es to nevaru, jo bērnam ir invaliditāte. Šobrīd ņemu bezalgas atvaļinājumu, bet nav garantijas, ka darbavietu man saglabās. Vai es varu pagarināt bērna kopšanas atvaļinājumu vēl uz sešiem mēnešiem? Tad bērnam būs divi gadi un viņš varēs apmeklēt bērnudārzu. 

A
atbild:
20. martā, 2020
Zaida Kalniņa
LV portāls

Bērna kopšanas atvaļinājuma kopējais ilgums ir noteikts Darba likuma (DL) 156. pantā, un tas ir 1,5 gadi.

Ja esat šo atvaļinājumu izmantojusi vienu gadu, Jums ir tiesības prasīt darba devējam BKA piešķiršanu uz atlikušo neizmantoto laiku.

156. panta ceturtā daļa noteic, ka darbiniekam, kurš izmanto bērna kopšanas atvaļinājumu, tiek saglabāts iepriekšējais darbs. Ja tas nav iespējams, darba devējs nodrošina līdzīgu vai līdzvērtīgu darbu ar darbiniekam ne mazāk labvēlīgiem darba apstākļiem un nodarbinātības noteikumiem.

Papildus jānorāda, ka atbilstoši DL 153. pantam darba devējs piešķir atvaļinājumu bez darba samaksas saglabāšanas, ja to pieprasa darbinieks, kurš kā audžuģimene vai aizbildnis aprūpē bērnu, kā arī darbinieks, kurš atbilstoši bāriņtiesas lēmumam faktiski kopj un audzina citas personas bērnu. Šādu atvaļinājumu piešķir uz laiku, kāds noteikts bāriņtiesas lēmumā, bet ne ilgāk kā līdz bērna pusotra gada vecumam. Šādu atvaļinājumu ieskaita kopējā darba stāžā, bet to neieskaita ikgadējā apmaksātajā atvaļinājumā.

Darbiniekam, kurš izmanto minēto atvaļinājumu, tiek saglabāts iepriekšējais darbs. Ja tas nav iespējams, darba devējs nodrošina līdzīgu vai līdzvērtīgu darbu ar darbiniekam ne mazāk labvēlīgiem darba apstākļiem un nodarbinātības noteikumiem.

Līdz ar to darba devējs nav tiesīgs Jums uzteikt darbu ne bezalgas atvaļinājuma, ne BKA laikā. Jums var ieteikt vērsties pie darba devēja, izrunāt iespējas un vienoties par loģiskāko secību abu atvaļinājumu izmantošanai.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 73 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas