E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19440
Lasīšanai: 5 minūtes
3
3

Kooperatīvās sabiedrības biedru tiesības

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. martā, 2020
Līga

Labdien! Ir garāža, kas pieder man, zemesgrāmatā rakstīts, ka man pieder noteikta domājamā daļa. Zeme nav īpašumā. To apsaimnieko biedrība. Kā var uzzināt, vai esmu biedrs? Iesniegumu rakstīju, bet, tā kā mums ir nesaskaņas ar kooperatīvās sabiedrības valdes locekli, tad īsti nezinu. Kooperatīvā sabiedrība rēķinus izraksta, bet netiek atspoguļots, par ko tas ir. Tur ir uzstādīti vārti, pa kuriem tiek ielaists ar caurlaidi (zeme ir cita cilvēka īpašumā). Vai kooperatīvās sabiedrības valdes loceklis var neielaist iekšā ar automašīnu? Biedrības galvenais nevēlas laist iekšā ar mašīnu mani, bet citi tiek laisti. Viņš aizbildinās, ka varu iet kājām. Bet tā taču ir garāža, kurā lieku auto. Kā arī savā garāžā uzstādīju siltumtrubu, kurai nebija vajadzīga būvatļauja, jo diametri bija mazi, tikai saskaņojums ar Skursteņslauķu biedrību. No tās mums ir visas atļaujas, izmēri utt. Bet biedrības valdes loceklis liek to nojaukt, jo nebijām paziņojuši, ka truba tiks uzstādīta. Kā mums rīkoties? Vai tiešām ir jānojauc? Un, ja valde neļautu uzstādīt trubu, vai tiešām es to nedrīkstētu darīt?

A
atbild:
05. maijā, 2020

Kooperatīvo sabiedrību darbību reglamentē sabiedrības dibināšanas līgums, tās statūti, Kooperatīvo sabiedrību likums un citi ārējie normatīvie akti. Tādējādi saskaņā ar Kooperatīvo sabiedrību likuma 11. panta 1. daļas 3. punktu dibināšanas līgumā sabiedrība definē sabiedrības mērķi un uzdevumus, kā arī minētajiem mērķiem un uzdevumiem jābūt definētiem sabiedrības statūtos (likuma 12. panta 1. daļas 2. punkts).

Lai noskaidrotu, vai Jūs esat attiecīgās kooperatīvās sabiedrības biedrs vai ne, Jums jāvēršas ar oficiālu iesniegumu sabiedrības valdē. Ja nesaņemat atbildi normatīvajos aktos noteiktajā termiņā, Jums ir tiesības vērsties tiesā pret attiecīgo sabiedrību. Ja esat rakstījis iesniegumu par uzņemšanu biedrībā, bet Jūsu rīcībā nav ziņas par uzņemšanu, tad Jums ir arī tiesības iepazīties ar sabiedrības biedru reģistru (likuma 16. panta izpratnē).

Likuma 15. panta 2. daļa noteic, ka personas rakstveida pieteikumu par iestāšanos sabiedrībā izskata nekavējoties, bet ne vēlāk kā triju mēnešu laikā no tā iesniegšanas dienas. Lēmumu par biedra uzņemšanu pieņem valde, ja statūtos nav noteikta cita pārvaldes institūcija.

Tādējādi, ja sabiedrības statūtos kā sabiedrības dibināšanas mērķi un uzdevumi ir noteikti garāžu kooperatīva darbības nodrošināšana, tad sabiedrības biedru vai īpašnieku (neatkarīgi no tā, vai viņš ir attiecīgās kooperatīvās sabiedrības biedrs vai ne) neielaist teritorijā, kurā atrodas tā īpašums (garāža) nav tiesiski. Šķirot personas, kuras tiek ielaistas kooperatīvās sabiedrības teritorijā pēc “biedra” kritērija, neraugoties uz to, ka īpašnieks nav biedrs, nav tiesiski (pieļauta atšķirīgas attieksmes piemērošana). Garāžu kooperatīva funkcionēšana nav iedomājama bez mehānisko transportlīdzekļu izmantošanas (izvietošanas) garāžu kooperatīva teritorijā, līdz ar to piekļuves tiesību liegšana ir pretrunā ar pašas sabiedrības dibināšanas līgumu un statūtiem.

No jautājuma otrās daļas nav īsti saprotams, kas tiek saprasts ar terminu “siltumtruba”. Pieņemot, ka tas ir dūmvads (skurstenis), un pieņemot, ka normatīvajos noteiktajā kārtībā esat veicis visus nepieciešamos saskaņojumus tā uzstādīšanai (ugunsdrošības jomā u. c.), tad attiecīgais jautājums – vai atļaut vai šāda dūmvada uzstādīšanu – ir meklējams sabiedrības statūtos. Pirmšķietami vērtējot, sabiedrības valdes kompetencē neietilpst jautājumu risināšana par individuālā īpašuma apkures elementu uzstādīšanu. Tādējādi rekomendējam sākotnēji iepazīties ar sabiedrības statūtiem, dibināšanas līgumu, biedru reģistru un biedru kopsapulces lēmumiem. Pēc tam, ja lietā neizdodas rast kompromisu ar sabiedrības pārvaldes institūciju, vērsties tiesā minētā jautājuma noregulēšanai.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 48 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas