E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19282
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Saimnieciskās darbības nodokļu režīma izvēle

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. februārī, 2020
Edvīns

Labdien! Esmu tēvs, ar sievu un trijiem bērniem dzīvoju īrētā dzīvoklī. Esmu darba ņēmējs privātā firmā, kurā saņemu algu vairāk par minimumu un kura maksā par mani nodokļus utt. Vai ir iespēja ārpus darba legāli pārdot lietas, kuras pats esmu uztaisījis, sēžot pie televizora? Palasot informāciju, neatradu atbildi, vai strādājošie papildus darbam var veikt kādus savu neprognozējamo regulāro ienākumu nodokļu maksājumus? Ienākumi var būt no 0 eiro mēnesī, varbūt 5–15 eiro vienā darba reizē. Ienākumi nav prognozējami, un nav zināms, vai kādam šie darbi patiks vai ne (ar potenciālu vairāk par atļauto darījumu skaitu gadā/mēnesī, bet ar mazu apjomu, kas varētu gadā pat nepārsniegt 200–400 eiro). Paldies, ja atradīsiet laiku atbildēt.

A
atbild:
10. februārī, 2020
Lidija Dārziņa
LV portāls

Darba ņēmējs paralēli algas darbam var reģistrēt saimniecisko darbību.

Saimnieciskās darbības veicējam jāreģistrējas Valsts ieņēmumu dienestā un jāizvēlas nodokļu maksāšanas režīms. Katrs no tiem paskaidrots VID informatīvajā apkopojumā saimnieciskās darbības veicējiem.

Vienkāršākais režīms ir patentmaksa, kas ir iespējama noteiktos saimnieciskās darbības veidos, arī amatniecības izstrādājumu izgatavotājiem. Ministru kabinets ir noteicis profesiju sarakstu, kurās šis nodokļu režīms ir iespējams. Taču maksājums ir salīdzinoši liels: Rīgā – 100 eiro mēnesī, ārpus galvaspilsētas – 50 eiro mēnesī.

Saimnieciskās darbības veicējs var izvēlēties maksāt iedzīvotāju ienākuma nodokli (par gadu), tad kā pašnodarbinātajam jāveic valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI).

Ja ienākumi mēnesī nesasniedz minimālās algas apmēru (430 eiro), jāveic sociālās iemaksas 5% apmērā pensiju apdrošināšanai. No gadā pirmajiem 50 eiro iemaksas nav jāveic. Ja ir ienākumi, deklarācija par iemaksām ir jāiesniedz reizi ceturksnī.

Iedzīvotāju ienākuma nodoklis (IIN) jāmaksā nākamajā gadā no 1. marta līdz 1. jūnijam, kad obligāti iesniedzama gada ienākumu deklarācija.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas