E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19200
Lasīšanai: 2 minūtes

Atvaļinājums pēc ilgstošas slimošanas

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. februārī, 2020
Jolanta

Par atvaļinājumu un atlaišanu. 2019. gadā no jūlija līdz 27. augustam biju atvaļinājumā. Atvaļinājuma pēdējā dienā paņēmu slimības lapu. Slimoju pusgadu. Iesniedzu dokumentus par arodslimības noteikšanu. Vai man pēc pusgada pienākas atvaļinājums? Ja es atgriežos darbā un tajā pašā dienā uzrakstu iesniegumu atvaļinājuma piešķiršanai? Kā ir ar atlaišanu: kad mani var atlaist? Paldies!

A
atbild:
10. februārī, 2020
Zaida Kalniņa
LV portāls

Normatīvais regulējums – Darba likuma 152. pants – par laiku, kas dod tiesības uz atvaļinājumu, noteic, ka tajā ietilpst faktiski nostrādātais laiks, kā arī pārejošas darbnespējas laiks.

Tādējādi Jums, atgriežoties darbā pēc slimības, ir tiesības prasīt atvaļinājuma piešķiršanu.

Vienlaikus jāņem vērā, ka darbinieka tiesības uz atvaļinājumu nav prioritāras pret darba devēja tiesībām nodrošināt uzņēmumā nepārtrauktu darba gaitu. Atvaļinājums ir pušu vienošanās, kurā noteicošais pārsvars ir darba devēja pusē. Tas nozīmē, ka Jūsu iesniegtais iesniegums par atvaļinājuma piešķiršanu nav ar absolūtu garantiju, ka darba devējs to piešķirs. Primāri tiks ņemtas vērā uzņēmuma intereses.

Darba devēja uzteikums ilgstošas darbnespējas dēļ, kas ilgst vairāk par 6 mēnešiem, ir darba devēja Darba likuma 101. pantā noteiktā tiesiskā iespēja. Vienlaikus likums aizliedz darba devējam atlaist darbinieku, ja darbnespējas iemesls ir nelaimes gadījums darbā, kura cēlonis saistīts ar darba vides faktoru iedarbību, vai arodslimība.

Jums var ieteikt neatkarīgi no atvaļinājuma prasījuma darīt zināmu darba devējam, ka ir iesniegti dokumenti par arodslimības noteikšanu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 54 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas