E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19081
Lasīšanai: 2 minūtes
2
2

Invaliditāte un darbnespēja. Vai darba devējs var atlaist?

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. janvārī, 2020
Ar cieņu, Donāts.

Konstatēta arodslimība, esmu 3. grupas invalīds. Darba nespējas lapa no 22.07.2019. Pēc cik ilga laika darba devējs mani var atbrīvot no darba?

A
atbild:
21. janvārī, 2020
Zaida Kalniņa
LV portāls

Kamēr darbinieks, kam noteikta invaliditāte, atrodas uz darbnespējas lapas un tā nav noslēgta, darba devējs to atlaist nevar. To nosaka Darba likuma 109. pants. Darbnespējas lapas maksimālais izsniegšanas termiņš ir 52 nedēļas.

Saskaņā ar MK noteikumu Darbnespējas lapu izsniegšanas un anulēšanas kārtība 17. prim punktu, ja darbnespēja turpinās ilgāk par 26 nedēļām, ārsts nosūta personu uz Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisiju. Komisija sniedz atzinumu par darbnespējas lapas pagarināšanu darbnespējas periodā, kas turpinās ilgāk par 26 nedēļām, bet ne ilgāk par 52 nedēļām (skaitot no darbnespējas pirmās dienas), ja tas nepieciešams pilnvērtīgas ārstēšanas nodrošināšanai (arī rehabilitācijas nodrošināšanai).

Tomēr iepriekšminētais aizliegums atlaist darbinieku, kam noteikta invaliditāte, nav absolūts. Darba devējs ir tiesīgs atlaist personu ar invaliditāti, ja tā nevar veikt darbu veselības stāvokļa dēļ un to apliecina ārsta atzinums.

Tādā gadījumā tiek izmaksāts atlaišanas pabalsts Darba likuma 112. pantā noteiktajā apmērā.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas