E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18760
Lasīšanai: 4 minūtes
5
5

Pilnvaras atsaukums oficiālajā izdevumā “Latvijas Vēstnesis”

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. decembrī, 2019
Agnese

Biedrība ir izdevusi pilnvaru, kas nav apliecināta pie notāra. Tagad biedrība vēlas sniegt oficiālu paziņojumu, ka šī pilnvara tiek atsaukta. Zvanot uz konsultatīvo tālruni, tika sniegta atbilde, ka šādu paziņojumu var iesniegt tikai notārs. Notārs paskaidroja, ka viņi atsauc tikai notariāli izdotas pilnvaras. Jūsu portālā sniegtajā informācijā ir norādīts, ka “9. jautājums: Kāda informācija ir uzskatāma par oficiālo paziņojumu? Atbilde: Oficiālajā izdevumā kā oficiālus paziņojumus publicē publisko reģistru ierakstus, publisko tiesību subjektu, to amatpersonu un privātpersonu sludinājumus, paziņojumus vai informāciju, ja to oficiālu publicēšanu paredz ārējie normatīvie akti. To nosaka Oficiālo publikāciju un tiesiskās informācijas likuma 10. pants.” Tātad oficiālu sludinājumu var iesniegt arī privātpersona, bet biedrība (juridiska persona) nevar iesniegt sludinājumu par pilnvaras atsaukumu?

A
atbild:
17. decembrī, 2019

Saskaņā ar Oficiālo publikāciju un tiesiskās informācijas likuma 2. panta 1. daļu oficiālais izdevums “Latvijas Vēstnesis” (turpmāk – oficiālais izdevums) ir Latvijas Republikas oficiālais izdevums un tajā publicētā informācija ir oficiāla publikācija. Savukārt šī paša panta 2. daļa noteic: oficiālā publikācija ir publiski ticama un saistoša. Neviens nevar aizbildināties ar oficiālajā izdevumā publicēto tiesību aktu vai oficiālo paziņojumu nezināšanu.

Tas nozīmē, ka oficiālajā publikācijā izsludinātā informācija rada tiesiskas sekas.

Kā Jūs jau to korekti norādījāt jautājumā, biedrība ir izdevusi parasto komercpilnvaru (kas nav izdota notariālā akta veidā), tādējādi saskaņā ar Civillikuma 2313. pantu pilnvarotājam ir tiesība katrā laikā vienpusēji atsaukt savu pilnvarojumu; bet, ja pilnvarnieks jau sācis uzdevumu izpildīt, viņam jāatlīdzina visi sakarā ar to taisītie izdevumi.

Ņemot vērā minēto, Civillikuma 2313. pants neparedz pilnvaras atsaukuma paziņojumu izsludināt kā oficiālu publikāciju Latvijas Republikas oficiālajā izdevumā “Latvijas Vēstnesis”.

Līdz ar to Latvijas Republikas oficiālais izdevējs “Latvijas Vēstnesis” nav tiesīgs izsludināt paziņojumus, kuru izsludināšanu neparedz ārējie normatīvie akti.

Lai īstenotu pilnvarojuma atsaukumu, rekomendējam Jums biedrības vārdā nosūtīt attiecīgu paziņojumu par pilnvaras atsaukumu uz pilnvarnieka deklarētās dzīvesvietas adresi (ierakstītā pasta sūtījuma veidā).

Saskaņā ar Notariāta likumu viena no zvērināto notāru funkcijām, pildot amata pienākumus, ir dokumenta paziņošanas funkcija.

Tas nozīmē: ja Jums kā biedrības pārstāvim nav zināma pilnvarnieka deklarētās dzīvesvietas adrese vai viņš šajā adresē nav sasniedzams, Jums ir tiesības vērsties pie zvērināta notāra ar lūgumu paziņot pilnvarniekam par pilnvaras atsaukumu.

Saskaņā ar Notariāta likuma 1381 pantu ja personai, kura lūdz nodot paziņojumu, nav zināma adresāta juridiskā adrese vai dzīvesvieta, zvērināts notārs to saņem no Komercreģistra vai Iedzīvotāju reģistra.

Ja adresāta (fiziskās personas) dzīvesvieta Iedzīvotāju reģistrā nav norādīta, zvērināts notārs pēc personas, kura lūgusi nodot paziņojumu, lūguma publicē paziņojumu oficiālajā izdevumā “Latvijas Vēstnesis”. Šādi zvērināts notārs rīkojas arī tad, ja, nosūtot paziņojumu uz adresāta juridisko adresi vai dzīvesvietu, saņem pasta paziņojumu par neiespējamību nodot sūtījumu adresātam.

Paziņojums uzskatāms par nodotu nākamajā darba dienā pēc tā publikācijas oficiālajā izdevumā “Latvijas Vēstnesis”.

Saskaņā ar iepriekšminēto zvērinātam notāram, ja tiek izpildīti Notariāta likuma 1381 minētie nosacījumi, ir tiesības izsludināt (paziņot) dokumentu (lēmums par pilnvaras atsaukumu) ar oficiālu publikāciju “Latvijas Vēstnesī”.

Pieteikumu oficiālās publikācijas izsludināšanai ir tiesīgas iesniegt jebkuras personas: kā fiziskas personas (privātpersonas), tā arī juridiskas personas. Pieteikuma tiesiskuma izvērtēšanā tiek izskatīts, vai attiecīgās ziņas ir izsludināmas kā oficiāla publikācija oficiālajā izdevumā (to paredz ārējais normatīvais akts) un vai attiecīgajam iesniedzējam ir pilnvarojums (tiesības) šādas ziņas iesniegt.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas