E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18555
Lasīšanai: 5 minūtes
15
15

Atvaļinājuma naudas aprēķins

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. novembrī, 2019
ance

Labdien!
Man ir 3 jautājumi.
1) Cik atvaļinājuma dienu man pienākas 2019. gadā? Pēc grāmatveža sacītā, tās esot 19 darba dienas.
2018. gadā ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu esmu izmantojusi pilnībā (20 darba dienas).
Darba līgums ir noslēgts 2017. gada 18. decembrī, uz noteiktu laiku (līdz 30.11.2019.), darbā esmu pieņemta uz pilnu darba laiku, ar 40 stundu likmi nedēļā. Ir noteikta konkrēta darba alga XX EUR. Man ir tā sauktais normālais darba laiks.
2) Vai, rēķinot vidējo izpeļņu, jābalstās uz Darba likuma 74. panta pirmās daļas 8. punktu? Grāmatvedis balstās uz minēto pantu, līdz ar to samazinās vidējā izpeļņa, kas ietekmē ikgadējā apmaksātā atvaļinājuma un darba nespējas lapas “A” apmaksu.
Mana bruto alga XX EUR nemainījās par kalendārajiem mēnešiem, kad bija svētku dienas, un arī ar neto algu viss bija kārtībā. Darbā esmu bijusi visas darba dienas, izņemot atvaļinājuma laiku un slimības laiku. Neskaidrība man radās par atvaļinājuma naudas un slimības naudas apmēru: palūdzu atvaļinājuma naudas un darba nespējas lapas “A” aprēķinus izskaidrot. Izrādās, ka tajos mēnešos, kad ir svētku dienas, no bruto algas grāmatvedis atskaita vidējo izpeļņu par nenostrādātajām svētku dienām un no starpības aprēķina vidējo izpeļņu: (mēnesis, VI iekļaujamā summa, nostrādātās darba dienas)
februāris, XX EUR, 20;
marts, XX EUR, 21;
aprīlis, yy EUR, 20 (yy = XX mīnus vidējā izpeļņa par divām
nenostrādātām svētku dienām);
maijs, yy EUR, 21 (yy = XX mīnus vidējā izpeļņa par vienu
nenostrādātu svētku dienu);
jūnijs, yy EUR, 19 (yy = XX mīnus vidējā izpeļņa par vienu
nenostrādātu svētku dienu);
jūlijs, ss, 19 (ss = alga bruto līdz darba nespējas lapai);
XX + yy +ss = VV
VV izdalīja ar nostrādātajām darba dienām.
3) Darba nespējas lapa man bija no 26.07.2019. līdz 8.08.2019. Grāmatvedis, rēķinot vidējo izpeļņu “A” lapai, ņēma vērā periodu no februāra līdz jūlijam. Manuprāt, bija jāņem vērā periods no janvāra līdz jūnijam.
Paldies!

A
atbild:
04. decembrī, 2019
Valsts darba inspekcija
Dace Stivriņa, Darba tiesību nodaļas Konsultatīvā centra vadītāja

Ikgadējais apmaksātais atvaļinājums tiek piešķirts, ievērojot Jūsu darba gadu. Ja Jūs uzsākāt darba tiesiskās attiecības  no 18.12.2017., tad pirmais Jūsu darba gads beidzas 17.12.2018. Nākamais darba gads sākas 18.12.2018. Tā kā darba līgums Jums ir noslēgts līdz 30.11.2019., tad par laika periodu no 18.12.2018. līdz 30.11.2019. Jūs būtu nostrādājusi pilnus 11 kalendāra  mēnešus un 12 kalendāra dienas. Par vienu pilnu nostrādāto mēnesi pienākas 1,67 darba dienas (20 darba dienas atvaļinājuma laikā: 12 kalendārie mēneši), līdz ar to Jums par 11 kalendāra mēnešiem pienāktos 18,37 darba dienas, un, tā kā Jums vēl ir nostrādātas 12 kalendāra dienas, Jums pienākas ikgadējais apmaksātais atvaļinājums apmēram 19 darba dienas.

Lai aprēķinātu vidējo izpeļņu, ir piemērojams Darba likuma 75. pantā noteiktais vidējās izpeļņas aprēķins. Lai piemērotu Jūsu minēto Darba likuma 75. panta astoto daļu, ir jāaprēķina dienas vai stundas vidējā izpeļņa. Dienas vidējā izpeļņa aprēķināma, ņemot vērā Darba likuma 75. panta ceturtajā daļā noteikto dienas vidējās izpeļņas aprēķina kārtību, bet stundas vidējā izpeļņa aprēķināma, ņemot vērā Darba likuma 75. panta piektajā daļā noteikto aprēķina kārtību. Ja grāmatvedis ievērojis iepriekš minētos nosacījumus, iegūtajai samaksai par atvaļinājuma laiku jāatbilst Jūsu reālajai vidējai izpeļņai.

Darba likuma 75. panta ceturtajā daļā norādītajā dienas vidējās izpeļņas aprēķina kārtībā ir noteikts, ka nostrādāto dienu skaitā neietilpst pārejošas darbnespējas dienas, atvaļinājuma dienas un dienas, kad darbinieks nav veicis darbu šā likuma 74. panta pirmajā un sestajā daļā minētajos gadījumos. Līdz ar to atlīdzība, slimības nauda un atvaļinājuma nauda, kas ir izmaksāta par šīm dienām, netiek ieskaitīta vidējās izpeļņas aprēķinā.  

Ja Jums bija darbnespējas lapa “A” no 26.07.2019. līdz 08.08.2019., tad atbilstoši Darba likuma 75. panta pirmajā daļā noteiktajam visos gadījumos, kad darbiniekam saskaņā ar šo likumu izmaksājama vidējā izpeļņa, tā aprēķināma par pēdējiem sešiem kalendāra mēnešiem no darba algas, no normatīvajos aktos, darba koplīgumā vai darba līgumā noteiktajām piemaksām, kā arī no prēmijām. Līdz ar to konkrētajā gadījumā pēdējie seši kalendārie mēneši bija no februāra līdz jūlijam.

Tāpat arī norādāms, ka saskaņā ar Maternitātes un slimības apdrošināšanas likuma 36. panta pirmo daļu slimības nauda tiek izmaksāta par pirmo darbnespējas dienu – 0%, par otro un trešo darbnespējas dienu – 75% un no ceturtās līdz desmitajai darbnespējas dienai – 80 % apmērā.

Labs saturs
15
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas