E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18550
Lasīšanai: 3 minūtes

Sods par nomas maksājuma kavējumu noteikts MK noteikumos

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. novembrī, 2019
Iveta

Vai, noslēdzot zemes nomas līgumu ar pašvaldību, tā var piemērot nokavējuma naudu 0,1% apmērā un neiekļaut ierobežojumu – 10% no parāda pamatsummas? Ja netiek ņemts vērā šis ierobežojums, vai sanāk, ka nokavējuma naudu var uzrēķināt vairāk nekā pamatsummu?

A
atbild:
19. novembrī, 2019
Lidija Dārziņa
LV portāls

Pašvaldības zemesgabala iznomāšanas un nomas maksas aprēķināšanas kārtību, kā arī atsevišķus nomas līgumā ietveramos tipveida nosacījumus nosaka Ministru kabineta noteikumi Nr. 350 “Publiskas personas zemes nomas un apbūves tiesības noteikumi”.

Noteikumos paredzēts, ka nomas maksas aprēķina periods ir viens ceturksnis. Nomas maksu samaksā ne vēlāk kā līdz attiecīgā ceturkšņa pirmā mēneša beigām, ja puses nav vienojušās par citu norēķinu kārtību. Par nomas līgumā noteikto maksājumu termiņu kavējumiem iznomātājs aprēķina nokavējuma procentus 0,1% apmērā no kavētās maksājuma summas par katru kavējuma dienu.

Nomas līgumu ar nomnieku ir tiesības nepagarināt, ja pēdējā gada laikā no dienas, kad iesniegts pieteikums par nomas līguma pagarināšanu, nomnieks nav labticīgi pildījis ar iznomātāju noslēgto līgumu par īpašuma lietošanu, tai skaitā tam ir bijuši vismaz trīs maksājumu kavējumi, kas kopā pārsniedz vienu nomas maksas aprēķina periodu, vai iznomātājam zināmi publiskas personas nekustamā īpašuma uzturēšanai nepieciešamo pakalpojumu maksājumu parādi, vai nomniekam ir jebkādas citas būtiskas neizpildītas līgumsaistības pret iznomātāju.

Nomas līgumā norāda:

  1. nomas līguma priekšmetu – neapbūvēta zemesgabala platību, kadastra apzīmējumu un zemesgrāmatu nodalījuma numuru (ja zemesgabals ierakstīts zemesgrāmatā), tā izmantošanas mērķi;
  2. iznomātāju un nomnieku, norādot personu identificējošus datus;
  3. nomas līguma termiņu;
  4. nomas maksas un citu saistīto maksājumu apmēru, samaksas termiņu un kārtību, nokavējuma procentus, kā arī nomas maksas pārskatīšanas kārtību;
  5. līdzēju tiesības un pienākumus;
  6. līdzēju atbildību par līguma neizpildīšanu;
  7. līguma izbeigšanas nosacījumus, arī vienpusējas tiesības atkāpties no nomas līguma;
  8. strīdu izšķiršanas kārtību;
  9. citus noteikumus.
Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 3 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas