E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18014
Lasīšanai: 3 minūtes
2
2

Slimības lapu A apmaksā darba devējs

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. septembrī, 2019
Diāna

Man ir šāda situācija: nostrādāju 2 dienas (05.09. un 06.09.) un saslimu. 9.09. saņēmu slimības lapu līdz 16.09. Man jāstrādā katru darba dienu pa 8h dienā, un man ir akordalga. Tikko biju uzsākusi apmācības, labi, ka pirmajā dienā 10 EUR sanāca un otrajā apmēram 20 EUR. Vai man apmaksās slimības lapu, un aptuveni cik daudz naudas es saņemšu?

A
atbild:
12. septembrī, 2019
Zaida Kalniņa
LV portāls

Pēc Jūsu apraksta spriežot, ārsts ir Jums izsniedzis slimības lapu A.

Darba devējam pēc tās noslēgšanas ir pienākums apmaksāt šo slimības lapu, kā to paredz likuma “Par maternitātes un slimību apdrošināšanu” 36. pants: “Izmaksāt no saviem līdzekļiem slimības naudu ne mazāk kā 75% apmērā no vidējās izpeļņas par otro un trešo pārejošas darba nespējas dienu un ne mazāk kā 80% apmērā – par laiku no ceturtās darba nespējas dienas, taču ne ilgāku par 10 kalendāra dienām.

Slimības naudu aprēķina par darbnespējas dienām (stundām), kurās darba ņēmējam būtu bijis jāstrādā. Darba ņēmējiem, kuriem noteikts summētais darba laiks (summētais dienesta pienākumu izpildes laiks) un kuru mēnešalga (darba alga) nav atkarīga no faktiski nostrādāto stundu skaita konkrētā mēnesī, darba devējs, ņemot vērā darba (dienesta) specifiku, var noteikt, ka slimības naudu aprēķina par kalendāra darba dienām darbnespējas periodā. Slimības naudu izmaksā atbilstoši noteikumiem, kādi Darba likumā paredzēti darba samaksas izmaksai.”

Tātad pirmo slimības dienu Jums neapmaksās, par 2. un 3. dienu jāapmaksā 75% apmērā, bet no 4. līdz 10. dienai – ne mazāk kā 80% apmērā no Jūsu vidējās izpeļņas.

Vidējo izpeļņu aprēķina no darba samaksas par pēdējiem 6 darba attiecību mēnešiem.

Ja ir strādāts mazāk par 6 mēnešiem, vidējās izpeļņas aprēķinu iegūst, darba samaksu par nostrādātajām dienām izdalot ar nostrādāto dienu skaitu.

Precīzu aprēķinu Jums sniegt nav iespējams, jo nav precīzi zināmi Jūsu darba līguma noteikumi, kā arī vidējā izpeļņa.

Vairāk informācijas par slimības lapu apmaksu var iegūt skaidrojumos “Slimības lapa A un “Slimības lapa B.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas