SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Zaida Kalniņa
LV portāls
Aiga Dambe
LV portāls
14. martā, 2019
3
257
3
257

Kas jāzina par slimības lapu B

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Aktuālie skaidrojumi par darbnespējas lapas B saņemšanu un apmaksu 2023. gadā pieejami šeit:

INFOGRAFIKA: Darbnespējas lapas B saņemšana un apmaksa;

 

Kā aprēķina slimības pabalstu sociāli apdrošinātajiem.

 

Saslimšanu nevar uzskatīt par patīkamu stāvokli, un tādā brīdī ir svarīgs ne vien atlabšanas process, bet pietiekams finansiālais nodrošinājums. Ja slimība ievelkas vai saslimis bērns, sāk “strādāt” sociāli apdrošinātas personas statuss un no atalgojuma maksātās sociālās iemaksas, jo tad darbnespējas lapas B slimības pabalsta izmaksu pārņem valsts. Slimības pabalsta par B lapu aprēķins ir komplicēts un atšķirīgs dažādām nodarbināto grupām. Diemžēl ne vienmēr slimības lapu B, ja tā ir izsniegta, valsts apmaksās. Turklāt saņemtā pabalsta apmērs dažkārt var nepatīkami pārsteigt.

Atbilstoši normatīvajam regulējumam saslimšanu nosacīti var iedalīt divos periodos:

  1. periods – ja slimība ilgst līdz 10 dienām, ārsts izsniedz slimības lapu A, ko apmaksā darba devējs. Vairāk informācijas par to – LV portāla infografikā “Slimības lapa A – kas par to jāzina darbiniekam”.
  2. periods – ja slimība ieilgst vairāk par 10 dienām, tad no 11. slimības dienas ārsts izsniedz slimības lapu B, ko apmaksā valsts VSAA personā, ja likumā noteiktajā periodā ir veiktas sociālās iemaksas. Ja saslimis bērns līdz 14 gadu vecumam un par to ir klātbūtnē jārūpējas, tad ārsts no bērna saslimšanas 1. dienas izsniedz slimības lapu B, ko apmaksā valsts VSAA personā. LV portāls par to ir rakstījis arī skaidrojumā Slimības lapas B piešķiršana un apmaksa.

Šādu kārtību par darbnespējas lapu izsniegšanu nosaka Ministru kabineta noteikumi Nr. 152.

Jāatceras, ka šobrīd slimības lapu personai neizsniedz papīra formātā. Tas ir elektronisks dokuments, ko mediķis ievieto E-veselības sistēmā, bet darbiniekam savai vadībai par saslimšanu ir jāpaziņo līdz ar slimības lapas piešķiršanu, piemēram, piezvanot. Darba devējs informāciju par piešķirto slimības lapu B varēs apskatīt tikai pēc tās noslēgšanas.

Ja esat nodarbināts Latvijā un saslimšana jūs pārsteigusi, esot, piemēram, komandējumā ārvalstī, vēršoties pie ārsta, ir jālūdz saslimšanu noformēt veidlapas E116 formā. E veidlapas ir apstiprinātas Eiropas Administratīvajā komisijā. Tās ir spēkā un tiek lietotas visās Eiropas Savienības dalībvalstīs kā informācijas apmaiņas nesējs starp ES dalībvalstu kompetentām iestādēm sociālās apdrošināšanas pakalpojumu piešķiršanai. E116 veidlapa, iesniedzot to VSAA, nav jātulko.

Tiesības saņemt slimības pabalstu ir personām, kuras ir sociāli apdrošinātas saskaņā ar likumu “Par valsts sociālo apdrošināšanu”:

  • darba ņēmējs;
  • pašnodarbinātais, ja faktiski ir veicis sociālās apdrošināšanas iemaksas;
  • pašnodarbinātā laulātais, kurš brīvprātīgi pievienojies valsts sociālajai apdrošināšanai.

Ne vienmēr saslimušajam slimības lapa B tiks apmaksāta. Piemēram, ja pirms tam ilgstoši nav strādāts vai darba attiecības nodibinātas neilgi pirms saslimšanas, valsts, vērtējot tiesības uz slimības pabalsta saņemšanu, ņems vērā tā saukto kvalifikācijas periodu.

Slimības pabalstu izmaksās, ja par personu ir veiktas valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas ne mazāk kā 3 mēnešus pēdējo 6 mēnešu periodā pirms tā mēneša, kad saslima, vai ja valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas ir veiktas ne mazāk kā 6 mēnešus pēdējo 24 mēnešu laikā.

Slimības lapu B neatkarīgi no perioda, cik ilgi un vai vispār ir maksātas sociālās iemaksas, vienmēr apmaksās, ja saslimis bērns.

Ierobežojumi laikā saņemt slimības pabalstu, piemēram, ja slimības lapa B ilgst vairākus mēnešus, būs arī situācijā, ja persona slimības laikā darba attiecības ir izbeigusi. Tādā gadījumā slimības lapu B apmaksās tikai 30 dienu periodā pēc darba līguma laušanas.

Slimības pabalsta apmērs ir saistīts gan ar kvalifikācijas periodu, gan veikto apdrošināšanas iemaksu algu.  Ņemot vērā kvalifikācijas periodu, pabalstu aprēķinās 80% vai mazākā apmērā par katru slimības dienu no apdrošināšanas iemaksu algas.  Mazākā apmērā pabalstu rēķinās tad, ja persona pirms saslimšanas būs strādājusi neilgi un 12 mēnešu periodā sociālo iemaksu algas kādu laiku nebūs bijis.

Kā ikvienam ienākumam, arī slimības pabalstam piemēro nodokļu ieturējumu. Šajā gadījumā tas ir iedzīvotāju ienākuma nodoklis.

Normatīvie akti nosaka, ka maksimālais laiks, uz kādu var izsniegt slimības lapu, ir 52 nedēļas, sākot no slimības pirmās dienas.  Tomēr jau iepriekš, ja darbnespēja turpinās ilgāk par 26 nedēļām, ārstam ir jānosūta persona uz Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisiju, lai saņemtu atzinumu par slimības lapas pagarināšanu turpmākajai ārstēšana. 

Lai pretendētu uz slimības pabalsta saņemšanu, slimības lapai B ir jābūt noslēgtai un iesniegtam iesniegumam VSAA. Ilgstoši slimojošajiem jāatceras, ka saņemt slimības pabalstu nevar kā darba algu vienu reizi mēnesī, ja slimības lapa nav noslēgta. Ja darba nespējas periods ir ilgstošs, var lūgt ārstējošam ārstam ik pēc divām nedēļām noslēgt aktuālo darba nespējas lapu, lai var iesniegt to VSAA un saņemt slimības pabalstu. Ja darba nespējas periods turpinās, ārstējošais ārsts izsniedz jaunu darba nespējas lapu – iepriekšējās turpinājumu.

Labs saturs
257
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI