SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Lidija Dārziņa
LV portāls
08. augustā, 2019
Lasīšanai: 9 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: E-vide
1
15
1
15

VSAA e-pakalpojumi. Kā pieprasīt pabalstu, izziņu un informāciju?

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

LV portāla infografika. Avots: VSAA

Ceļš uz iestādi, lai saņemtu informāciju vai pakalpojumu, nav obligāti jāmēro kājām. Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrai dažādās situācijās elektroniski var pieprasīt gan informāciju un izziņas, gan pabalstus.

īsumā
  • Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrai ir gan pakalpojumi, kurus var pieprasīt, iesniedzot elektronisku iesniegumu, gan informatīvie pakalpojumi jeb e-izziņas.
  • Atšķirībā no e-iesnieguma, ar kuru cilvēks pieprasa VSAA kādu pabalstu un pēc tam saņem lēmumu, e-izziņas ir informatīvas. Arī katra izziņa ir personiska informācija.

Valsts pārvaldes pakalpojumu portālā latvija.lv pieejami vairāk nekā 700 valsts un pašvaldību e-pakalpojumu. Valsts reģionālās attīstības aģentūras (VRAA) apkopotie dati rāda, ka 2019. gada pirmajā pusgadā kopumā populārākais e-pakalpojums bija iesniegums Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrai (VSAA). Visbiežāk lietoto e-pakalpojumu pirmajā desmitniekā ir VSAA sagatavotā un valsts pakalpojumu portālā latvija.lv pieejamā “Informācija par sociālās apdrošināšanas iemaksām un apdrošināšanas periodiem”; “Informācija par prognozējamo vecuma pensijas apmēru” un “Valsts fondēto pensiju shēmas (pensiju 2. līmeņa) dalībnieka konta izraksts”.

Taču faktiski VSAA iedzīvotājiem elektroniski piedāvāto pakalpojumu klāsts ir daudz lielāks – vairāki desmiti. Diemžēl pagaidām ne visus iedzīvotāji izmanto vienlīdz aktīvi.

VSAA preses sekretāre Iveta Daine skaidro, ka VSAA ir gan pakalpojumi, ko var pieprasīt, iesniedzot elektronisku iesniegumu, gan informatīvie pakalpojumi – e-izziņas.

Lai portālā latvija.lv pieteiktos pabalstam vai citam pakalpojumam, ir obligāti jāautorizējas – ar elektronisko parakstu vai caur internetbanku.

E-iesniegums pabalsta saņemšanai

Ja personai ir tiesības uz kādu VSAA pabalstu, tad nepieciešams aizpildīt iesniegumu. To ērtāk ir izdarīt portālā latvija.lv. Nav jāmēro ceļš līdz kādai VSAA nodaļai, un šāda iesnieguma aizpildīšana internetā aizņem tikai dažas minūtes. Portālā, atverot iesniegumu, personai tiek piedāvāta informācija, kas jau ir VSAA rīcībā. Piemēram – bankas konts vai darbnespējas lapas numurs, skaidro VSAA Pamatprocesu vadības daļas vadītāja Ivonna Muzikante.

Vienkāršāk, ātrāk un racionālāk ir izmantot elektronisko iesniegumu. Tā priekšrocība ir ietaupītais laiks.

Portālā latvija.lv var nokļūt gan no VSAA mājaslapas, gan uzreiz atverot portālu un sameklējot iestādi (VSAA), kuras pakalpojums nepieciešamas.

Sarakstā “E-iesniegums VSAA pakalpojumiem” uzskaitīti visu pabalstu veidi, kurus var pieprasīt elektroniski. Lai pieprasītu šos pakalpojumus, personai papildus nav jāiesniedz informācija papīra veidā.

Piemēram, ja piedzimis bērns, var uzreiz atzīmēt (tas nozīmē – iesniegt iesniegumu) un pieprasīt visus ar bērna piedzimšanu saistītos pabalstus:

  • e-iesniegums bērna piedzimšanas pabalsta piešķiršanai;
  • e-iesniegums vecāku pabalsta, bērna kopšanas pabalsta un piemaksas pie pabalsta par dvīņiem vai vairākiem vienās dzemdībās dzimušiem bērniem piešķiršanai;
  • e-iesniegums ģimenes valsts pabalsta un piemaksas pie ģimenes valsts pabalsta piešķiršanai;
  • e-iesniegums maternitātes pabalsta piešķiršanai.

Šie elektroniski aizpildītie un iesniegtie iesniegumi nonāk VSAA rīcībā un tiek izskatīti tāpat kā jebkurš cits rakstveida (papīra formā) iesniegums.

Ja ir pieprasīts kāds pabalsts, klientam tiek nosūtīta īsziņa uz tālruni vai e-pasts par to, ka iesniegums VSAA ir saņemts. Ja ir atzīmēti vairāku pabalstu pieprasījumi, par katru no tiem VSAA pieņems lēmumu, kad būs noteiktas tiesības uz konkrēto pabalstu.

VSAA lēmumu klients saņem tādā veidā, kādu ir norādījis iesnieguma aizpildīšanas brīdī: portāla latvija.lv sadaļā “Mana darba vieta”; pa pastu deklarētās dzīvesvietas adresē; klātienē VSAA nodaļā. Vienlaikus var atzīmēt, kādā veidā klients vēlas saņemt informāciju par VSAA lēmumu – ar īsziņu vai e-pastā.

Protams, arī e-iesniegums jāaizpilda rūpīgi. I. Muzikante piebilst – aizpildot iesniegumu portālā, jāpievērš uzmanība, vai tiek piedāvāts pareizs kredītiestādes konts, kā arī, izvēloties slimības pabalstu, jāpārliecinās, vai darbnespējas lapā ir norādīts pareizs datums.

Informācija un izziņa

VSAA satavotās e-izziņas tāpat ir atrodamas portālā latvija.lv. Atšķirībā no e-iesnieguma, ar kuru cilvēks pieprasa VSAA kādu pakalpojumu un pēc tam saņem lēmumu, e-izziņas ir informatīvas. Arī katra izziņa ir personiska informācija, un tā pieejama tikai personai, kas to pieprasījusi. Tāpēc, lai saņemtu izziņu, arī ir nepieciešams autentificēties. Pašreiz portālā latvija.lv VSAA elektroniski sniegto izziņu blokā ir:

  • informācija par sociālās apdrošināšanas iemaksām un apdrošināšanas periodiem;
  • informācija par reģistrēto darba stāžu (līdz 1996. gadam);
  • informācija par piešķirtās pensijas/pabalsta/atlīdzības apmēru;
  • informācija par izmaksai nosūtīto pensiju/pabalstu/atlīdzību;
  • informācija par VSAA ieturēto ienākuma nodokli;
  • informācija par prognozējamo vecuma pensijas apmēru;
  • valsts fondēto pensiju shēmas (pensiju 2. līmeņa) dalībnieka konta izraksts;
  • informācija par valsts fondēto pensiju shēmas līdzekļu pārvaldītāja un ieguldījuma plāna maiņu;
  • informācija par izmaksātajiem pabalstiem/pensijām/atlīdzību un ieturēto ienākumu nodokli (ienākumu deklarēšanai);
  • informācija par apdrošinātās personas pensijas kapitālu;
  • informācija par valsts fondēto pensiju shēmas dalībnieka reģistrāciju un ieguldījuma plāna izvēli;
  • informācija par ieturējumiem no izmaksājamās pensijas/pabalsta/atlīdzības.

Jau daudzus gadus klientu vidū visvairāk tiek pieprasīta informācija par apdrošināšanas stāžu un prognozējamo pensijas apmēru, kā arī par izmaksātās pensijas vai pabalsta apmēru un ieturēto iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN). Jo pensija ir ar nodokli apliekams ienākums un kontā nauda ienāk pēc nodokļa atskaitīšanas, tāpēc cilvēks ne vienmēr zina, kāda ir viņam piešķirtā pensija. Bet tas ir svarīgi, piemēram, iesniedzot ikgadējo ienākumu deklarāciju, kā arī citos gadījumos.

VSAA sniegto izziņu var izdrukāt, var lejuplādēt un saglabāt savā datorā.

Šī izziņa nenonāk portāla latvija.lv sadaļā “Mana darba vieta”. Sadaļā “Izpildītie e-pakalpojumi” katrs var aplūkot tikai to, kad un kādas izziņas ir pieprasītas.

Kurus pabalstus pieprasa aktīvāk, kuri ir mazāk populāri

Kopš 2018. gada 1. janvāra darbnespējas lapas tiek izrakstītas elektroniski. VSAA maksā slimības pabalstu no darbnespējas 11. dienas; ja slimojis bērns – no darbnespējas lapas pirmās dienas.

I. Daine skaidro, ka informāciju par izsniegtajām darbnespējas lapām B Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra elektroniski saņem no E-veselības sistēmas, tādēļ, pieprasot pabalstu, jāiesniedz tikai iesniegums pabalsta piešķiršanai.

Lai slimības pabalstu saņemtu, iesniegums ir obligāts, jo VSAA informāciju par elektroniskajām darbnespējas lapām B var iegūt no E-veselības sistēmas tikai tad, kad ir saņemts personas iesniegums pabalsta piešķiršanai.

Iesniegumu pabalsta saņemšanai jāiesniedz pēc tam, kad ārsts E-veselības sistēmā reģistrēto darbnespējas lapu B ir noslēdzis.

Arī slimības pabalsta saņemšanu ir ērti nokārtot, aizpildot e-iesniegumu portālā latvija.lv.

Pašreiz šis ir vispopulārākais VSAA e-pakalpojums, liecina VSAA Statistikas daļas vecākās statistiķes Sabīnas Rauhmanes apkopotā informācija par pabalstu iesniegumiem, kurus var iesniegt portālā latvija.lv. Statistika liecina – šogad, salīdzinot ar 2018. gadu, iedzīvotāji procentuāli biežāk ir izmantojuši iespēju dažādus pabalstus pieprasīt elektroniski.

E-iesniegumi pabalstiem 2018. un 2019. gadā

Pakalpojuma veids

Pabalstu iesniegumi

2018. g.

2019. g. I pusg.

Kopā

latvija.lv

Kopā

latvija.lv

Apbedīšanas pabalsts

28 228

620

2%

14 326

498

3%

Bezdarbnieka pabalsts

71 904

8 803

12%

37 013

6 113

17%

Bērna invalīda kopšanas pabalsts

503

209

42%

336

154

46%

Bērna kopšanas pabalsts/vecāku pabalsts

23 080

11 126

48%

11 644

6 881

59%

Bērna piedzimšanas pabalsts

19 963

5 467

27%

9 483

3 306

35%

Ģimenes valsts pabalsts

25 777

8 372

32%

12 245

5 487

45%

Maternitātes pabalsts

28 613

17 377

61%

14 114

9 885

70%

Pabalsts invalīdam, kuram nepieciešama kopšana

4 619

306

7%

2 273

203

9%

Pabalsts mirušā pensijas saņēmēja laulātajam

5 898

164

3%

3 163

125

4%

Pabalsts transporta izdevumu kompensēšanai invalīdam, kuram ir apgrūtināta pārvietošanās

7 356

557

8%

3 595

362

10%

Paternitātes pabalsts

11 821

7 010

59%

5 880

3 966

67%

Slimības pabalsts

440 288

240 378

55%

263 693

167 211

63%

Valsts sociālā nodrošinājuma pabalsts

2 266

305

13%

1 003

223

22%

Labs saturs
15
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI