E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17909
Lasīšanai: 2 minūtes

Papildatvaļinājums par bērnu izmantojams darba gada laikā

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. septembrī, 2019
Iveta

Labdien! Vai man pienākas papildatvaļinājums par 2018. gadu, ja es 2018. gada oktobrī atgriezos darbā pēc bērna kopšanas atvaļinājuma? Interesējos darbā, man atteica. Teica, ka par 2018. gadu esmu dienas zaudējusi. Paldies!

A
atbild:
06. septembrī, 2019
Zaida Kalniņa
LV portāls

Atšķirībā no ikgadējā apmaksātā atvaļinājuma Darba likumā nav noteikta precīza papildatvaļinājuma izmantošanas kārtība. Tāpēc darba devējam ir tiesības to noteikt iekšējā normatīvajā aktā – koplīgumā, sociālo garantiju nolikumā vai citā. 

Tomēr gan kārtējo atvaļinājumu, gan papildatvaļinājumu par bērnu (bērniem) darbiniekam piešķir par darba gadu, nevis kalendāra gadu. Jo atbilstoši DL 151. panta ceturtajai daļai ikgadējo apmaksāto papildatvaļinājumu par kārtējo (darba) gadu piešķir un to izmanto līdz nākamā gada ikgadējam apmaksātajam atvaļinājumam.

Tādējādi par 2018. gadu kā kalendāra gadu Jums nevar tikt piešķirts ne atvaļinājums, ne papildatvaļinājums par bērnu.

Darba devējs Jums pēc prasījuma var piešķirt papildatvaļinājumu par bērnu saistībā ar Jūsu darba gadu, kas ir sācies ar dienu, kad atgriezāties darbā no bērna kopšanas atvaļinājuma, un ilgst līdz nākamā gada iepriekšejās dienas datumam. Piemēram, ja atgriezāties darbā 01.10.2018, tad Jūsu darba gads ir 01.10.2018–30.09.2019.

Tas nozīmē, ka Jūsu gadījumā papildatvaļinājumu par bērnu (bērniem) par minēto periodu iespējams izmantot jebkurā laikā līdz 30.09.2019.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 1 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas