E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17878
Lasīšanai: 2 minūtes
9
9

Darbinieka uzteikums slimības laikā

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. septembrī, 2019
Niovi

Šobrīd man ir izsniegta darbnespējas lapa B. Ja es, piemēram, rīt iesniedzu atlūgumu, vai slimības periods, sākot no rītdienas, tiks ieskaitīts 30 dienu periodā, kas man jāatstrādā pēc atlūguma iesniegšanas? Vai darba devējs ir tiesīgs likt man atstrādāt šīs 30 dienas pēc tam, kad atgriezīšos darbā pēc slimības? Labprāt atstrādātu šīs dienas, bet uztraucos, ka šo dienu laikā atkal sabojāšu savu veselību un darbu tāpat nevarēšu turpināt.

A
atbild:
05. septembrī, 2019
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darbinieks uzteikumu darba devējam var iesniegt gan darba laikā, gan slimības laikā, gan atvaļinājuma, gan bērna kopšanas atvaļinājuma laikā. 

Ar dienu, kad uzteikums ir iesniegts (nogādāts darba devējam birojā), sākas uzteikuma tecējuma termiņš. Darba devējs uzteikumu iesniegušo darbinieku drīkst nodarbināt vēl vienu mēnesi – tas ir maksimālais laiks.

Uzteikuma paziņošanu adresātam regulē Darba likuma 112.1 pants, kas nosaka: “Uzteikumu otrai pusei var izsniegt uz vietas personīgi vai piegādājot ar ziņneša, tai skaitā zvērināta tiesu izpildītāja, starpniecību, kā arī izmantojot pasta komersanta pakalpojumus. Uzteikumu otrai pusei var nosūtīt arī pa elektronisko pastu, izmantojot drošu elektronisko parakstu, ja tas noteikts darba līgumā vai darba koplīgumā.”

Atteikties pieņemt darbinieka uzteikumu un likt strādāt darba devējs nevar.

Ja Jums ir izsniegta slimības lapa un nevēlaties personīgi ierasties birojā (tas nav aizliegts, ja ārstniecībai nav noteikts gultas režīms vai neesat stacionārā), tad uzteikumu varat nosūtīt darba devējam ar ierakstītas vēstules starpniecību caur pastu. Ierakstīta vēstule nozīmē, ka pasts Jums darīs zināmu, ka tā ir nogādāta adresātam un par to ir saņemts paraksts. Turklāt šādus sūtījumus (A klase) adresātam nogādā nākamajā darba dienā.

Vairāk par darbinieka uzteikumu lasiet skaidrojumā “Darba attiecību izbeigšana. Darbinieka uzteikums”.

Labs saturs
9
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas