E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17866
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Satiksme
5
5

Automašīnas ekspluatācijas nodoklis, ja personas apgādībā ir bērns ar invaliditāti

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
27. augustā, 2019
Aleksejs

Labdien! Man ir jautājums par bērna invalīda priekšrocībām. Kādi dokumenti un kur man ir jāiesniedz, lai noņemtu vienas automašīnas ekspluatācijas nodokli? Un vai var atgūt jau samaksātos nodokļus?

A
atbild:
27. augustā, 2019
Linda Ņikona
LV portāls

Transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa (TEN) piemērošanu regulē Transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa un uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokļa likums. Šā likuma 6. panta pirmās daļas 16. punkts paredz, ka TEN nemaksā par vieglo transportlīdzekli, kura īpašniekam, turētājam vai valdītājam vai šādas personas laulātajam apgādībā ir bērns ar invaliditāti. Vienlaikus atbrīvojumu piemēro attiecībā uz vienu šādai personai vai tās laulātajam īpašumā, turējumā vai valdījumā reģistrētu vieglo transportlīdzekli.

Saskaņā ar Ministru kabineta (MK) noteikumu Nr. 858 “Transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa un uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokļa maksāšanas kārtība” 39. punktu iepriekš minēto atbrīvojumu no ekspluatācijas nodokļa maksāšanas, tai skaitā, ja bērns ir 1. grupas redzes invalīds, piemēro attiecībā uz vienu šādas personas vai tās laulātā īpašumā, turējumā vai valdījumā reģistrētu transportlīdzekli. Informāciju par personu, kurai pienākas minētais atbrīvojums, Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD) iegūst no Iedzīvotāju reģistra, bet informāciju par invaliditāti – no Invaliditātes informācijas sistēmas.

Savukārt atbilstoši Transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa un uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokļa likuma 8. panta pirmajai daļai TEN atmaksā Valsts ieņēmumu dienests (VID) pēc transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa maksātāja attiecīgā pieprasījuma saņemšanas. Minētā panta otrās daļas 6. punkts nosaka: TEN atmaksā, ja transportlīdzekļa īpašnieks, turētājs vai valdītājs samaksājis TEN pilnā apmērā, bet viņam ir tiesības saņemt transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa atvieglojumu vai atbrīvojumu no transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa maksāšanas. Šādā gadījumā atmaksā summu, kas līdzvērtīga TEN atvieglojumam vai atbrīvojumam no TEN maksāšanas.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas