SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Linda Balode
LV portāls
Aiga Dambe
LV portāls
31. janvārī, 2019
RUBRIKA: Infografika
TĒMA: Nodokļi
4
36
4
36

Ekspluatācijas nodoklis vieglajām automašīnām un noteiktie atvieglojumi

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2019. gada 1. janvārī stājās spēkā jaunās transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa likmes, kas atkarīgas no oglekļa dioksīda (CO2) izmešu daudzuma gramos uz vienu kilometru, ko rada automašīnas, kas pirmo reizi reģistrētas pēc 2009. gada 1. janvāra. Vecākiem transportlīdzekļiem ekspluatācijas nodokļa aprēķināšanas kārtība nemainās. LV portāls atgādina, kā aprēķināt vieglo automašīnu ekspluatācijas nodokli un kam pienākas šī nodokļa atlaides.

Transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa piemērošanu regulē Transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa un uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokļa likums.

Minētā likuma 4. panta 2.1 daļa paredz, ka transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokli (TEN) par tādu vieglo automobili, kurš ir aprīkots ar iekšdedzes dzinēju vai pēc savas konstrukcijas ir aprīkots ar iekšdedzes dzinēju un kā mehānisku dzinējspēku izmanto enerģiju no transportlīdzeklī glabātas elektroenerģijas vai dzinējspēka glabāšanas iekārtas (piemēram, akumulators, kondensators, spararats vai ģenerators u. c.) un kurš pirmo reizi reģistrēts pēc 2008. gada 31. decembra, maksā, piemērojot likmi atkarībā no automobiļa radītā CO2 izmešu daudzuma gramos uz vienu kilometru.

Turklāt par tādiem automobiļiem, kuru motora tilpums ir lielāks nekā 3500 cm3, papildus noteiktajai likmei jāmaksā vēl 300 eiro.

Ja transportlīdzeklis pirmo reizi reģistrēts no 2005. gada 1. janvāra līdz 2008. gada 31. decembrim vai tam nav zināms CO2 izmešu daudzums, TEN maksā, summējot nodokļa likmes atbilstoši vieglā automobiļa pilnai masai, motora tilpumam un motora maksimālajai jaudai. Savukārt TEN par vieglo automobili, kurš nevienā no gadījumiem nav minēts, maksā atbilstoši tā pilnai masai.

Kā noskaidrot automašīnas radīto CO2 izmešu daudzumu

Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) Sabiedrisko attiecību daļas vadītājs Jānis Aizpors stāsta, ka informācija par transportlīdzekļa radīto CO2 izmešu daudzumu nav zināma, ja ražotājs to nav iesniedzis, taču tādu gadījumu ir ļoti maz: “Šāda norma likumā atstāta, lai nerastos pārpratumi un šādam reti sastopamam transportlīdzeklim varētu piemērot TEN.”

Savukārt transportlīdzekļa vadītājs automašīnas radīto CO2 izmešu daudzumu var noskaidrot automašīnas, ja tā pirmo reizi reģistrēta pēc 2009. gada 1. janvāra, tehniskajā pasē, kā arī transportlīdzekļa ražotāja dokumentos pie tehniskajiem parametriem. Vienlaikus J. Aizpors vērš uzmanību, ka CSDD mājaslapā ir izveidots nodokļu kalkulators, kurā, arī nereģistrējoties e-pakalpojumiem, var ievadīt transportlīdzekļa reģistrācijas numuru vai salīdzināšanas izziņas numuru un noskaidrot TEN konkrētam spēkratam.

Tāpat CSDD pārstāvis norāda, ka tehniskajās apskatēs transportlīdzekļiem pārbauda oglekļa monoksīdu (CO), nevis CO2, – tās ir divas dažādas gāzes: “Eiropā ir tikai dažas laboratorijas, kurās var noteikt CO2 izmešu daudzumu.” Proti, CSDD pārbauda CO, ko var noteikt ar specializētiem aparātiem jebkurā tehniskās apskates stacijā. Līdz ar to nodokļu likme, kas atkarīga no automašīnas radītā CO2 izmešu daudzuma, laikam ejot, nevar mainīties.

Nodoklis svārstās no 0 līdz 1056 eiro

“TEN svārstās no nulles tām automašīnām, kuru izmešu daudzums ir 50 g uz vienu km, līdz 756 eiro par automašīnām, kuru izmešu daudzums ir 351 g uz vienu km, papildus nosakot likmi 300 eiro apmērā tiem vieglajiem automobiļiem, kuriem motora tilpums ir lielāks par 3500 cm3,” skaidro J. Aizpors.

CSDD sniegtie piemēri:

  • “BMW i8” (elektroauto) – TEN nav jāmaksā;
  • “Dacia Duster” – TEN iepriekš bija 87 eiro, tagad 84 eiro;
  • “Hyundai i30” – TEN iepriekš bija 115 eiro, tagad 120 eiro;
  • “Toyota Yaris” – TEN iepriekš bija 46 eiro, tagad 12 eiro;
  • “Škoda Octavia” – TEN iepriekš bija 93 eiro, tagad 84 eiro;
  • “Honda Accord” – TEN iepriekš bija 136 eiro, tagad 168 eiro;
  • “BMW X5” – TEN iepriekš bija 278 eiro, tagad 168 eiro;
  • “Land Rover Range Rover” – TEN iepriekš bija 453 eiro, tagad 756 eiro + 300 eiro.

Kam pienākas nodokļu atlaides

Likuma 6. pants nosaka, kādos gadījumos persona var saņemt atbrīvojumu no TEN maksāšanas, savukārt 7. pantā uzskaitīti gadījumi, kādos persona var saņemt atvieglojumu jeb 50% vai 25% atlaidi. TEN vispār nav jāmaksā, piemēram, personām ar invaliditāti, par sporta un vēsturiskiem automobiļiem, kā arī par operatīvajiem transportlīdzekļiem.

TEN atvieglojums 50% apmērā pienākas daudzbērnu ģimenēm, kā arī par transportlīdzekļiem (izņemot operatīvo transportlīdzekli), kas pieder Iekšlietu ministrijas padotībā esošai iestādei, Aizsardzības ministrijas padotībā esošai institūcijai vai Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem, kā arī pašvaldības policijas iestādei.

Savukārt TEN 25% atlaidi var saņemt lauksaimniecības produktu ražotāji, lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvās sabiedrības un atzītas akvakultūras (dīķsaimniecības tipa) saimniecības, kā arī par fiziskai vai juridiskai personai piederošu vieglo un kravas transportlīdzekli (tostarp seglu vilcēju), ar kuru veic kravas pašpārvadājumus, ja tā īpašnieks iekļauts Lauku atbalsta dienesta maksājumu saņēmēju datubāzē.

Likums paredz, ka minētos atbrīvojumus un atvieglojumus no TEN maksāšanas nepiemēro transportlīdzekļiem, kurus lieto pasažieru vai kravas komercpārvadājumiem. Vienlaikus tajā noteikts, ka atbrīvojuma nepiemērošana neattiecas uz tādiem transportlīdzekļiem, kas pēc savas konstrukcijas kā vienīgo mehānisko dzinējspēku izmanto enerģiju no transportlīdzeklī glabātās elektroenerģijas vai dzinējspēka glabāšanas iekārtas (piemēram, akumulators, kondensators, spararats vai ģenerators).

Kārtība un nosacījumi TEN atbrīvojumu un atvieglojumu piemērošanai noteikti Ministru kabineta (MK) noteikumos Nr. 858 “Transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa un uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokļa maksāšanas kārtība”. Piemēram, noteikumi paredz, ka atbrīvojumu no TEN maksāšanas var piemērot arī tad, ja personai ar invaliditāti īpašumā ir reģistrēts transportlīdzeklis, kuram kā turētājs ir reģistrēta cita persona bez invaliditātes.

Tāpat MK noteikumos atrunāts, ka gadījumā, ja personai ar invaliditāti vai personai no daudzbērnu ģimenes īpašumā, turējumā vai valdījumā reģistrēti vairāki transportlīdzekļi, persona var izvēlēties tikai vienu automašīnu, par kuru piemērojams paredzētais TEN atbrīvojums vai atvieglojums.

Labs saturs
36
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI