E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17630
Lasīšanai: 3 minūtes
3
3

Vai kredīta procentu maksājums var pārsniegt pamatsummu

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. augustā, 2019
Juris

Labdien! Esmu paņēmis ātro kredītu (417 eiro), bet procentu maksājums ir 445 eiro. Atmaksas termiņš ir 24 mēneši! Vēlējos uzzināt, vai procentu maksājums var pārsniegt pamatsummu. Paldies!

A
atbild:
02. augustā, 2019
Patērētāju tiesību aizsardzības centrs
Evija Lene, Patērētāju komunikācijas un informēšanas daļas vecākā konsultante

Vispārējā gadījumā normatīvie akti neierobežo pielīgto procentu kopsummu ar pamatparāda apmēru.

Saskaņā ar Civillikuma 1763. pantā noteikto procentu pieaugums apstājas, kad vēl nesamaksāto procentu daudzums sasniedzis kapitāla lielumu. Šajā pantā noteiktais procentu pieauguma apturēšanas mērķis ir novērst nesamērīgi lielus procentus saistību izpildes nokavējuma gadījumā.

Patērētāju tiesību aizsardzības likuma (PTAL) 8. panta 2.daļā ir noteikts kredīta kopējo izmaksu ierobežojums, kas nevar pārsniegt 0,07% dienā. Ja līgums tika noslēgts pirms 2019. gada 1. jūlija, uz to ir attiecināma iepriekšējā PTAL 8. panta 23. daļas redakcija, t. i., kredīta kopējo izmaksu ierobežojums dienā 0,25% apmērā. Uz patērētāju kreditēšanas līgumiem, kuri noslēgti pēc 2019. gada 1. jūlija vai kuros veikti grozījumi pēc 2019. gada 1. jūlija, ir attiecināmi jaunie PTAL grozījumi.

PTAL ir ietverta kredīta kopējo izmaksu definīcija, kas nosaka visas kredīta izmaksas, arī procentus, komisijas naudu, nodevas un jebkādus citus maksājumus, kas patērētājam jāmaksā saistībā ar kreditēšanas līgumu un kas ir kredīta devējam zināmi (izņemot zvērināta notāra izmaksas). Attiecinot šo kredīta kopējo izmaksu apmēru pret izsniegto aizdevuma summu un dalot ar līguma termiņa dienu skaitu, var iegūt procentuālo kredīta kopējo izmaksu rādītāju dienā, kas noteikts PTAL 8. panta 2.daļā. Šāds procentuālais lielums pēc savas būtības nav saistīts ar procentu likmi, bet gan norāda kredīta kopējo izmaksu vidējo īpatsvaru dienā attiecībā pret kredīta summu.

Formula: kredīta kopējo izmaksu dienā procentuālā attiecība = [kredīta kopējās izmaksas] / [dienu skaits] / [kredīta summa] x 100.

Konkrētajā gadījumā kredīta kopējo izmaksu procentuālais īpatsvars dienā ir 0,146%. Ja šis līgums ticis noslēgts pirms š. g. 1. jūlija, tad izmaksu apmērs ir atbilstošs, ja pēc – neatbilstošs.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas