E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17429
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Ja nav ienākumu no nodarbinātības vai pašnodarbinātības, var saņemt vecāku pabalstu

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. jūlijā, 2019
Jānis

Labdien! Šobrīd esmu bērna kopšanas atvaļinājumā (uz pusotru gadu), saņemu vecāku pabalstu un bērna kopšanas pabalstu. Vēlos 2 mēnešus pavadīt citā Eiropas Savienības valstī, kur man piedāvā apmaksātas mācības. Ārvalsts uzņēmums man kā privātpersonai izmaksātu fiksētu summu 5000 EUR, kas paredzēta ikdienas izdevumu segšanai. Es nebūtu darba attiecībās, un no minētās summas ārvalstī netiek maksāti nodokļi – tie būtu jāmaksā man Latvijā kā saņēmējam. Vai es varu saņemt bērna kopšanas pabalstus laikā, kamēr esmu citā valstī un manus uzturēšanās izdevumus apmaksā iepriekš minētais uzņēmums?

A
atbild:
30. jūlijā, 2019
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Rasma Kalniņa, Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte

Saskaņā ar likuma “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” 10.6 panta otro daļu vecāku pabalstu pabalsta pieprasītājam, kurš atrodas bērna kopšanas atvaļinājumā vai atvaļinājumā bez darba samaksas saglabāšanas, kas piešķirts sakarā ar nepieciešamību kopt bērnu, vai bērna kopšanas dēļ negūst ienākumus kā pašnodarbinātais, piešķir no pabalsta pieprasītāja vidējās apdrošināšanas iemaksu algas šādā apmērā:

1) 60% apmērā pabalsta pieprasītājam, kurš izvēlējies to saņemt bērna kopšanai līdz viena gada vecumam;

2) 43,75% apmērā pabalsta pieprasītājam, kurš izvēlējies to saņemt bērna kopšanai līdz pusotra gada vecumam.

Minētā likuma 10.6 panta trešā daļa nosaka: vecāku pabalsta saņēmējam, kuram kalendārajā mēnesī ir ienākumi kā darba ņēmējam vai pašnodarbinātajam, pabalstu par visu šo kalendāro mēnesi izmaksā 30% apmērā no saskaņā ar šā panta otro daļu piešķirtā pabalsta apmēra.

No personas sniegtās informācijas var secināt, ka persona 2 mēnešus pavadīs citā Eiropas Savienības (ES) dalībvalstī sakarā ar mācībām, kuru laikā tai ārvalsts uzņēmums kā privātpersonai izmaksās fiksētu summu 5000 EUR, kas paredzēta ikdienas izdevumu segšanai. Var secināt, ka persona citā ES dalībvalstī neatradīsies darba attiecībās un negūs ienākumus no nodarbinātības vai pašnodarbinātības. Līdz ar to šādā situācijā personai būs tiesības saņemt vecāku pabalstu piešķirtajā apmērā.

Tāpat personai saglabāsies tiesības uz bērna kopšanas pabalsta saņemšanu.

Vienlaikus vēršam uzmanību – ja pabalsta saņēmēja un bērns pārcelsies uz pastāvīgu dzīvi citā valstī vai uzsāks nodarbinātību citā valstī vai arī bērna tēvs uzsāks nodarbinātību citā Eiropas Savienības/Eiropas Ekonomiskās zonas valstī vai Šveicē, tad pabalsta saņēmējai par šiem apstākļiem ir jāinformē VSAA, kas izvērtēs tiesības uz pabalstiem saskaņā ar Latvijas un Eiropas Savienības tiesību aktiem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 99 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas