E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17605
Lasīšanai: 3 minūtes
49
49

Kā aprēķina atvaļinājuma naudu, un kas ietekmē tās apmēru

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
21. jūlijā, 2019
Jānis

Labdien! Vēlos uzzināt, kā tiek aprēķināta atvaļinājuma nauda, ja, piemēram, man ir atvaļinājums divas nedēļas augustā un divas nedēļas septembrī. Vai tas būs neizdevīgāk, jo, rēķinot septembra atvaļinājuma naudu, vidējā izpeļņa par pēdējiem 6 mēnešiem sanāks mazāka augustā paņemtā atvaļinājuma dēļ (mazāka darba alga)? Līdzīgi kā atvaļinājuma naudas aprēķinā papildus neieskaita prēmijas un piemaksas un arī ir neizdevīgāk. Kā būtu, ja es ņemtu atvaļinājumu uzreiz 28 kalendārās dienas pēc kārtas (divas nedēļas augusta beigās, divas nedēļas septembra sākumā: 19.08.–15.09.)?

A
atbild:
06. augustā, 2019
Zaida Kalniņa
LV portāls

Atbilstoši Darba likuma 73. un 75. pantam par laiku, kad darbinieks atrodas ikgadējā apmaksātā atvaļinājumā vai papildatvaļinājumā, darba devējam ir pienākums izmaksāt darbiniekam vidējo izpeļņu. 

Vidējā izpeļņa tiek aprēķināta par pēdējiem sešiem kalendāra mēnešiem no darba algas, no normatīvajos aktos, darba koplīgumā vai darba līgumā noteiktajām piemaksām, kā arī no prēmijām. Šajā aprēķinā tiek ņemtas vērā dienas, kad darbinieks faktiski ir strādājis. Aprēķinā neietilpst izejamās dienas, slimības dienas, atvaļinājuma dienas, kā arī netiek ņemti vērā izmaksātie citi pabalsti, ja tādi ir piešķirti.

Tas nozīmē, ka, aprēķinot gan atvaļinājuma naudu, gan papildatvaļinājuma apmaksu, tiek ņemta vērā vidējā izpeļņa.

Darba tiesību normas paredz, ka atvaļinājumu piešķir, darba devējam un darbiniekam vienojoties, vai saskaņā ar iepriekš sastādītu atvaļinājuma grafiku. To, kā atvaļinājumu izmantot – dalīti vai visu vienlaidus –, faktiski nosaka darba devējs, atvaļinājumu piešķirot. Jāatgādina, ka darba devēja apmaksātā atvaļinājuma mērķis ir darbinieka tiesības uz pilnvērtīgu atpūtu.

Savukārt atvaļinājuma naudas apmēru pamatā ietekmē pēdējo sešu mēnešu darba samaksas aprēķins un faktiski nostrādāto darba dienu skaits.

Vairāk informācijas par atvaļinājuma tēmu – infografikā “Tavas tiesības uz ikgadējo atvaļinājumu. Zini, kā tās izmantot!”.

Labs saturs
49
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas