E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 8147
Lasīšanai: 2 minūtes
14
14

Kad sākas grūtniecības atvaļinājums

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. oktobrī, 2015
sandra

Sveicināti! Esmu 14.grūtniecības nedēļā, un interesē šāds jautājums - es strādāju par apsargu veikalā. No kuras grūtniecības nedēļas varēs doties dekrēta atvaļinājumā?

A
atbild:
30. oktobrī, 2015
Edīte Brikmane
LV portāls

Laiku, kad varat doties grūtniecības atvaļinājumā, nosaka ārsts, pie kura esat stājusies grūtniecības uzskaitē, izsniedzot darbnespējas lapu grūtniecības atvaļinājumam. Atbilstoši Ministru kabineta noteikumu Nr.152 „Darbnespējas lapu izsniegšanas kārtība” 18.2.punktam darbnespējas lapu grūtniecības atvaļinājumam izsniedz no grūtniecības 32.nedēļas.

Gadījumā ja esat uzsākusi medicīnisko aprūpi sakarā ar grūtniecību līdz grūtniecības 12.nedēļai un esat izpildījusi visus ārsta norādījumus, darbnespējas lapu grūtniecības atvaļinājuma izsniedz pat agrāk – no grūtniecības 30.nedēļas.

Darba likumā nav paredzēta iespēja atsevišķu profesiju pārstāvēm darba apstākļu dēļ doties grūtniecības atvaļinājumā ātrāk. Taču, lai novērstu jebkādu risku, kas varētu negatīvi ietekmēt māmiņas un mazuļa drošību un veselību, Darba aizsardzības likuma 22.pants paredz grūtnieces tiesības uz darba devēja noteiktiem papildu atvieglojumiem atbilstoši ārstu atzinumam un darba riska novērtējumam.

Vairāk lasiet LV portāla skaidrojumā „Grūtnieču un jauno māmiņu tiesības”.

Labs saturs
14
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas