E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17286
Lasīšanai: 3 minūtes
6
6

Darbinieka tiesības pēc atgriešanās no BKA

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. jūnijā, 2019
Liene

Labdien! Š. g. 12. jūlijā man jāatgriežas darbā pēc bērna kopšanas atvaļinājuma (BKA). Kad devos dekrētā, uzņēmums gatavojās pārtraukt savu darbību. Strādāju franšīzes uzņēmumā. Cik zinu, uzņēmums savu darbību tā arī nav pārtraucis. Cik ilgā laikā man jābrīdina darba devējs par to, ka 11. jūlijā man beidzas BKA? Vai darba devējs var mani nodarbināt pie cita franšīzes ņēmēja? Pārtraukt darba attiecības uz pušu vienošanās pamata nevēlos, jo tad zaudēju tiesības uz atlaišanas pabalstu (man taču tāds pienākas, ja darba devējs nevar man nodrošināt darbu). Kāds ir atlaišanas pabalsts?

A
atbild:
25. jūnijā, 2019
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darbiniekam, kas izmanto bērna kopšanas atvaļinājumu, Darba likums uzdod pienākumu darba devējam saglabāt darbu.

Darba devēja informēšana par BKA beigām ir noteikta likuma 156. pantā: darbiniekam ir tiesības atgriezties darbā, paziņojot par to darba devējam ne mazāk kā divas nedēļas iepriekš, ja objektīvu apstākļu dēļ zudis pamats turpmākai bērna kopšanai.

Darbiniekam, kurš izmanto bērna kopšanas atvaļinājumu, tiek saglabāts iepriekšējais darbs. Ja tas nav iespējams, darba devējs nodrošina līdzīgu vai līdzvērtīgu darbu ar darbiniekam ne mazāk labvēlīgiem darba apstākļiem un nodarbinātības noteikumiem.

No darba devēja puses izteikta nodarbināšana citā uzņēmumā ir uztverama kā piedāvājums esošās darba attiecības izbeigt un nodibināt jaunas darba attiecības. Abām pusēm – gan Jums, gan darba devējam – ir tiesības (atbilstoši Darba likuma 114. pantam) izbeigt darba attiecības ar vienošanās līgumu. Šāda vienošanās neprasa pienākumu izmaksāt darbiniekam atlaišanas pabalstu, bet ir izdevīga darbiniekam saistībā ar bezdarbnieka pabalsta saņemšanu.

Atlaišanas pabalsta izmaksā ir svarīgs darba devēja uzteikuma pamatojums, kā arī Jūsu darba stāžs šajā uzņēmumā. Tātad likums nosaka obligātu pienākumu atlaišanas pabalstu izmaksāt, ja uzteikumu izteicis darba devējs konkrētu Darba likumā noteiktu iemeslu pēc.

Darba likuma 112. pants nosaka:

Ja darba koplīgumā vai darba līgumā nav noteikts lielāks atlaišanas pabalsts, uzteicot darba līgumu šā likuma 101. panta pirmās daļas 6., 7., 8., 9., 10. vai 11. punktā noteiktajos gadījumos, darba devējam ir pienākums izmaksāt darbiniekam atlaišanas pabalstu šādā apmērā:

1) viena mēneša vidējās izpeļņas apmērā, ja darbinieks pie attiecīgā darba devēja bijis nodarbināts mazāk nekā piecus gadus;

2) divu mēnešu vidējās izpeļņas apmērā, ja darbinieks pie attiecīgā darba devēja bijis nodarbināts 5–10 gadus;

3) triju mēnešu vidējās izpeļņas apmērā, ja darbinieks pie attiecīgā darba devēja bijis nodarbināts 10–20 gadus;

4) četru mēnešu vidējās izpeļņas apmērā, ja darbinieks pie attiecīgā darba devēja bijis nodarbināts vairāk nekā 20 gadus.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas