E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17084
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis

Par piekļuvi siltummezglam

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
21. maijā, 2019
Andris

Nedzīvojamās telpas īpašnieks “Rīgas namu pārvaldniekam” (RNP) un citiem pilsētas dienestiem nenodrošina pieeju mājas komunikācijām, pieprasot par piekļuves nodrošināšanu ikmēneša maksājumu, kā to dara jau ilgus gadus zemes īpašnieks dalītā īpašuma attiecībās. Pirms gada pēc mums labvēlīga tiesas lēmuma par pieejas nodrošināšanu nedzīvojamās telpas “darboņi” nomainīja īpašnieku (iepriekš tā bija ārzemēs reģistrēta firma) un turpina liegt pieeju. RNP jau vairākus gadus neveic šo telpu apsekošanu un neveic darbības mājas apsaimniekošanā, kas ir šīs iestādes pienākums. Patlaban mums nav atslēgta apkure un mēs ciešam kārtējos morālos un materiālos zaudējumus. Valsts policija norobežojas, atsaucoties uz privātīpašuma neaizskaramību. Rīgas dome, kas var mainīt privatizācijas laikā veiktās kļūdas vai nepilnības, vienkārši “atrakstījās” par savā pakļautībā esošās RNP darbībām. Zemes grāmatā nav apgrūtinājumu ierakstu par šo telpu, kurā atrodas mājas siltummezgls un ūdens skaitītāji. Pie kā lai vēršamies savu samilzušo jautājumu risināšanā? Tiesāšanās ir ilgstošs process un ne vienmēr ar labvēlīgu rezultātu.

A
atbild:
18. jūnijā, 2019
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Ja ir bijis tiesas spriedums, kurā noteikts, ka piekļuve ēkas komunikācijām nedzīvojamās telpas īpašniekam ir jānodrošina, tad arī pēc īpašnieka maiņas tas arvien ir spēkā.

Šādas situācijas daudzdzīvokļu mājās gadās diezgan bieži, jautājumu komentē Latvijas Nekustamā īpašuma pārvaldnieku asociācijas vadītājs Vitolds Peipiņš. “Tā ir privatizācijas procesā pieļauta kļūda, neiekļaujot kopīpašuma daļā mājas ekspluatācijai svarīgas koplietošanas telpas, bet tās pārdodot juridiskām personām vai privātpersonām, kas savas īpašnieka tiesības izmanto no varas pozīcijām. Jautājumā iekļautā informācija gan nenorāda, vai tieši pats siltummezgls atrodas citam īpašniekam piederošā telpā vai arī tikai pieeja tam notiek caur cita īpašnieka telpām.

Mājas dzīvokļu īpašniekiem ir jāizvērtē apstākļi. Varbūt siltummezglu var pārvietot uz citām koplietošanas telpām, kur nebūtu sarežģījumu ar piekļuvi, vai arī izveidot tiešu pieeju. Ja tas nav iespējams, situācija patiešām šķiet grūti atrisināma, jo vairāk, ja telpas īpašnieks nav gatavs sarunām ar abām pusēm pieņemamu risinājumu. Neredzot visus ar šīm telpām saistītos dokumentus, detalizētu viedokli nav iespējams paust. Ja dzīvokļu īpašniekus neapmierina RNP pakalpojumu kvalitāte, viņiem ir tiesības izvēlēties citu apsaimniekotāju.”

Lai atrisinātu jautājumu par piekļuvi siltummezglam, ieteicams ar visiem dokumentiem vērsties pēc konsultācijas pie zvērināta advokāta. Padomu var saņemt arī Latvijas Nekustamā īpašuma pārvaldnieku asociācijā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas