E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16982
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Bērna kopšanas atvaļinājumu var izmantot abi vecāki

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. maijā, 2019
Katrīna

Labdien! Man ir jautājums par bērna kopšanas atvaļinājumu. Bērna kopšanas atvaļinājumu ņēma vīrs uz 1 gadu un saņēma gadu pienākošos pabalstu. Šobrīd bērnam 3 gadi. Vai mums vēl pienākas pusgads, kas netika izmantots? Ja pienākas, vai to var izņemt jebkurš no vecākiem? Vai darba devējam ir pienākums dot pusgadu ilgu atvaļinājumu? Vai tas ir neapmaksāts? Ja es paņemu šo atvaļinājumu, vai tajā brīdī valsts par mani maksā sociālās iemaksas?

A
atbild:
27. maijā, 2019
Zaida Kalniņa
LV portāls

Bērna kopšanas atvaļinājuma (BKA) ilgums ir noteikts Darba likuma 156. pantā, un tas ir pusotrs gads.  Šo atvaļinājumu var izmantot ikviens no vecākiem (gan māte, gan tēvs vienlaikus vai atsevišķi) līdz bērns sasniedz astoņu gadu vecumu. Pēc vecāka rakstiska iesnieguma darba devējs piešķir BKA, saglabājot šajā laikā vecākam darbavietu. Būtībā BKA nav apmaksāts atvaļinājums.

Ja pēc bērna piedzimšanas BKA izmantoja bērna tēvs, tad tēvam ir tiesības izmantot atlikušo BKA pusgada apmērā. Savukārt Jums kā bērna mātei ir tiesības uz BKA pusotra gada apmērā.

Jānorāda, ka jautājumā minētais pabalsts, ko saņēmis bērna tēvs, visticamāk, bija vecāka pabalsts, ko maksāja valsts VSAA personā. To pēc bērna piedzimšanas vienam no vecākiem, ja tie ir nodarbināti, ir tiesības pieprasīt vai nu uz vienu gadu, vai pusotru gadu. Atkarībā no pieprasītā pabalsta izmaksas ilguma atšķiras pabalsta apmērs.

Ja vecāka pabalsts jau ir bijis izmantots vienu gadu, tad otrreiz to prasīt nav tiesību. Proti, ja Jūs kā bērna māte izlemsiet izmantot BKA, tad tas nebūs ne no valsts, ne no darba devēja apmaksāts.

Bērna kopšanas atvaļinājuma laikā par vecāku, kas šo atvaļinājumu izmanto, sociālās iemaksas veic valsts, jo darba devējs par to paziņo VID.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 65 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas