E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16649
Lasīšanai: 2 minūtes
3
3

Neattaisnota vilcināšanās lietas izskatīšanā

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. aprīlī, 2019
Oļegs

Ja kriminālprocesa virzītājs (izmeklētājs) atkārtoti pieļauj neattaisnotu novilcināšanu, kuru divreiz konstatēja prokurors, pamatojoties uz kuru Krimināllikuma pantu izmeklētāju var saukt pie kriminālatbildības un kur iesniegt par to sūdzību?

A
atbild:
28. maijā, 2019
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Aldis Liepiņš, zvērināts advokāts

Krimināllikums neparedz iespēju procesa virzītāju saukt pie kriminālatbildības tieši par neattaisnotu kriminālprocesa novilcināšanu. Taču pastāv ļoti teorētiska iespēja lūgt uzsākt kriminālprocesu par Krimināllikuma 319. pantā paredzētā noziedzīgā nodarījuma izdarīšanu, vienlaikus obligāti konstatējot, ka ar nepamatotu kriminālprocesa novilcināšanu ir radīts būtisks kaitējums valsts varai, pārvaldības kārtībai vai ar likumu aizsargātām personas interesēm.

Jēdziens “būtisks kaitējums” ir noteikts likuma “Par Krimināllikuma spēkā stāšanās un piemērošanas kārtību” 23. panta pirmajā daļā, un tas ir konstatējams, ja noziedzīgā nodarījuma rezultātā iestājušās kādas no minētajām sekām:

  1. nodarīts mantisks zaudējums, kas noziedzīga nodarījuma izdarīšanas brīdī nav bijis mazāks par piecu tai laikā Latvijas Republikā noteikto minimālo mēnešalgu kopsummu, un apdraudētas vēl citas ar likumu aizsargātās intereses;
  2. nodarīts mantisks zaudējums, kas noziedzīga nodarījuma izdarīšanas brīdī nav bijis mazāks par desmit tai laikā Latvijas Republikā noteikto minimālo mēnešalgu kopsummu;
  3. ievērojami apdraudētas citas ar likumu aizsargātās intereses.

Ja kriminālprocess ir izbeigts noilguma dēļ un vienlaikus ir konstatējama Jūsu jautājumā minētā neattaisnotā kriminālprocesa novilcināšana, domāju, ka ir jāapsver jautājums par sūdzību Eiropas Cilvēktiesību tiesā pret valsti par to pamattiesību aizskārumu, kuras valstij bija pienākums aizsargāt, bet tikai, ja ar Krimināllikumu tika aizsargātas pamattiesības un par to aizskārumu bija uzsākts nepamatoti novilcinātais kriminālprocess.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas