E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16639
Lasīšanai: 3 minūtes
23
23

Slimības lapas A un B atvaļinājuma laikā

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. aprīlī, 2019
Evija

Labdien! Sakiet, lūdzu, kāda ir kārtība, ja, esot atvaļinājumā, gadījies saslimt? Atvaļinājums tiek pagarināts pēc slimības lapas? Un kā tad notiek A lapas apmaksa? Un kāda ir kārtība, ja pēc A lapas seko ilgstoša B lapa?

A
atbild:
04. aprīlī, 2019
Zaida Kalniņa
LV portāls

Situācijas risinājums, kad gadījies saslimt atvaļinājuma laikā, ir regulēts Darba likuma 150. panta sestajā punktā. Ir noteikts, ka ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu pārceļ vai pagarina darbinieka pārejošas darbnespējas gadījumā.

Praksē tas nozīmē, ka darbiniekam pēc slimības lapas A noslēgšanas (darba devējs to uzzina no VID EDS) ir iespēja izvēlēties un savu izvēli darīt zināmu darba devējam – atvaļinājumu pagarināt uzreiz par slimības dienu skaitu vai rakstveidā lūgt to pārcelt uz citu laiku. Lūguma pārcelt gadījumā tiek saskaņotas abu pušu iespējas – kad tas ir iespējams un netraucē uzņēmuma darba gaitu.

Par slimības lapas A apmaksu jāmin, ka slimība atvaļinājuma laikā darbiniekam finansiāli nav izdevīga, jo slimības lapas apmaksa atšķiras no atvaļinājuma naudas aprēķina. Proti, tādos gadījumos darba devējs veic samaksas pārrēķinu un visbiežāk darbiniekam nākas atvaļinājuma naudu daļēji atmaksāt, vai arī darba devējs pēc vienošanās veic ieturējumu no nākamās darba samaksas.

Ja sekojoši tiek izsniegta slimības lapa B, tās apmaksu nodrošina VSAA pēc tam, kad lapa tiek noslēgta un persona iesniedz iesniegumu slimības pabalsta saņemšanai. Ja slimība turpinās ilgstoši (vairākus mēnešus), personai ir jālūdz ārstējošam ārstam slimības lapu B noslēgt, lai VSAA iesniegtu iesniegumu pabalsta saņemšanai. Sekojoši ārsts izsniedz slimības lapas B turpinājumu.

Vairāk par atvaļinājuma izmantošanu lasiet skaidrojumā Atvaļinājuma piešķiršana, pagarināšana un pārcelšana, savukārt par slimības lapām A un B – Slimības lapa A. Kas darbiniekam par to jāzina un Kas jāzina par slimības lapa B.

Labs saturs
23
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 3 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas