E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16632
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1
1
1

Termiņuzturēšanās atļauja būs spēkā, līdz laulība tiks šķirta

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. aprīlī, 2019
EVA

Labdien! Es un vīrs esam Krievijas pilsoņi, ģimenē ir meitiņa, 4 gadus veca. Vīrs strādā Latvijā pēc izsaukuma. Jau 3 gadus dzīvojam Latvijā, bet pašreiz ģimenē ir smaga krīze un vēlamies šķirties. Vīrs ir ļoti nepretimnākošs, un mierīgā ceļā nevaram vienoties par šķiršanos. Dzīvojam kopīgā dzīvoklī, kuru iegādājāmies aptuveni pirms gada, un es ieguldīju pusi savas naudas dzīvokļa iegādē, aptuvenā vērtība 40 000 EUR. Draud, ka iesniegs šķiršanās dokumentus un es būšu spiesta pamest valsti jau pēc 3 dienām (Vai tas tiešām tā ir, ka ar mazu bērnu var izraidīt tik ātri?). Jāpiebilst, ka mūsu meitiņa apmeklē dārziņu un es esmu tikko sākusi strādāt, jo arī finansiāli vīrs nevēlas vairs atbalstīt, tikai pašu minimālāko un vēl meitas vajadzībām. Lūdzu, dodiet padomu, kādas ir manas iespējas palikt Latvijā, jo vēlos saņemt pastāvīgās uzturēšanās atļauju vai arī kārtot pilsonību, kas būtu iespējams pēc diviem gadiem. Krievijā man vairs nekā nav, nav, kur dzīvot, un visa dzīve būtu jāsāk no nulles, jūtos neaizsargāta. Pašreizējā uzturēšanās atļauja beigsies šī gada beigās. Kas notiks, ja novilcināšu laulības šķiršanu? Liels paldies par padomu!

A
atbild:
03. aprīlī, 2019
Linda Balode
LV portāls
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Dana Rone, zvērināta advokāte

Saskaņā ar Civillikuma 12. pantu abi Krievijas pilsoņi var šķirt laulību arī Latvijā. To var darīt vai nu pie notāra, par visiem jautājumiem savstarpēji vienojoties, vai arī tiesā, vienam ceļot prasības pieteikumu pret otru.

Attiecībā uz mantas sadali būtu jākonsultējas ar advokātu, jo Latvijā Civillikuma 89. panta otrā daļa neparedz vienkāršotu un absolūtu laulības laikā iegādātā īpašuma sadalīšanu uz pusēm. Tā vietā ir jāpierāda, par kādiem līdzekļiem un ar kādu darbību palīdzību manta ir iegādāta. Tikai pierādot ieguldījumu īpašuma ieguvē, iespējams saņemt pusi vai citu proporciju no īpašuma vai šīs īpašuma daļas kompensāciju naudā. Ja sievai ir labi pierādījumi par ieguldījumu tieši īpašuma iegādē, tas var dot izredzes tiesvedības procesā. Arī bērna kopšana ir ieguldījums ģimenes kopīgās saimniecības labā un tiks vērtēta par labu sievai. Protams, ir jāņem vērā vēl citi apstākļi, piemēram, īpašuma ieguves veids, zemesgrāmatā ierakstītās atzīmes, hipotēkas, pušu nodoms īpašuma iegādē utt. Visi šie apstākļi noteikti ir jānoskaidro konsultācijā ar advokātu, kurš specializējas ģimenes tiesībās.

Tāpat rūpīgi jāpārbauda arī uzturēšanās atļauja, kura šobrīd dod iespēju sievai uzturēties Latvijā. Ja viņas tiesības uzturēties Latvijā šobrīd saistās tikai ar vīra atrašanos Latvijā, tad pēc laulības šķiršanas šī pamata vairs nebūs. Tomēr saskaņā ar Imigrācijas likuma 9. panta piektās daļas 9. punktu termiņuzturēšanās atļaujas spēks tomēr turpināsies līdz brīdim, kamēr laulība tiks šķirta un bērnam tiks noteikta dzīvesvieta. Tātad šķiršanās posma laikā sieva ar bērnu varēs Latvijā uzturēties, kā arī savlaicīgi izplānot nākamo risinājumu, kā turpināt dzīvot Latvijā vai arī pārcelties uz dzīvi atpakaļ dzimtenē.

Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP) norāda, ka nevar sniegt publisku atbildi par radušos situāciju, taču, lai varētu palīdzēt un sniegt interesējošo informāciju, iesaka vērsties jebkurā PMLP nodaļā ar iesniegumu, kurā ir aprakstīta šī situācija pilnībā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 250 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas