E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16468
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Atkritumi
3
3

Normatīvie akti neparedz obligātu atkritumu konteineru nomu

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. martā, 2019
Jānis

Labdien! Jautājums par atkritumu apsaimniekošanu – atkritumu izvešanu. Novadā (kur dzīvoju) atļauts iegādāties savu konteineru (atbilstošu) un varu izvēlēties izvešanas biežumu. Otrā novadā (kur atrodos brīvdienās) nevaru iegādāties konteineru, liek nomāt, un nevaru izvēlēties atkritumu izvešanas biežumu (saistošajos noteikumos noteikts vasarā katru mēnesi un ziemā ik pēc mēneša), sanāk maksāt pilno maksu par gandrīz tukšu konteineru katru mēnesi. Vai otrais novads likumīgi rīkojas, pieprasot, lai maksāju pilnu cenu katru mēnesi par pustukšu konteineru, un neļaujot izvēlēties izvešanas biežumu, kā arī iegādāties pašam savu konteineru? Uz jautājumu, kāpēc vajag katru mēnesi vest, atbildēja, ka esot noteikumi, ka jāved katru mēnesi, jo iekšā ir pārtikas produkti. Vai tiešām likums nosaka, ka atkritumu izvešana nedrīkst būt retāk kā reizi mēnesī? Paldies!

A
atbild:
08. martā, 2019
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija
Anda Zaļepska, Sabiedrisko attiecību speciāliste

Saskaņā ar likuma “Par pašvaldībām” 15. pantu pašvaldības autonomā funkcija ir organizēt iedzīvotājiem savā novadā komunālos pakalpojumus, t. sk. sadzīves atkritumu apsaimniekošanu, savukārt atbilstoši Atkritumu apsaimniekošanas likuma 8. panta trešajai daļai pašvaldība izdod saistošos noteikumus par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu savā administratīvajā teritorijā.

Ņemot vērā, ka atkritumu apsaimniekošanas nodrošināšana ir pašvaldības autonoma funkcija, ir iespējams, ka atsevišķas prasības pašvaldībās atšķiras. Vienlaikus Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) vērš uzmanību, ka pašvaldībai, sniedzot pakalpojumus saviem iedzīvotājiem, jāpiemēro labākie vietējām iespējām un vajadzībām pielāgotie risinājumi, kas nav pretrunā ar normatīvajiem aktiem atkritumu apsaimniekošanas jomā.

Attiecībā uz atkritumu konteineru nomu normatīvie akti nenosaka, vai iedzīvotājiem pašvaldības teritorijā atkritumu konteineri būtu jānomā vai jāpērk pašiem. Vienlaikus VARAM ieskatā pašvaldības aizliegums iedzīvotājiem lietot savā īpašumā esošus konteinerus, kas atbilst pašvaldības un atkritumu apsaimniekotāja prasībām, nav pamatots.

Tāpat jautājumā norādīts, ka pašlaik Jums jāmaksā par pustukša konteinera izvešanu pilna konteinera apmērā. Ņemot vērā iepriekš minēto, ka pašvaldībai jāpiemēro labākie vietējām iespējām un vajadzībām pielāgotie risinājumi, šajā gadījumā pie neliela atkritumu apjoma pašvaldībai ir jānodrošina savi iedzīvotāji ar atbilstoša izmēra konteineriem vai atkritumu priekšapmaksas maisiem, kuriem ir mazāks tilpums nekā konteineriem.

Savukārt attiecībā uz atkritumu izvešanas biežumu – normatīvie akti nosaka minimālos atkritumu izvešanas biežumus šķiroto atkritumu vākšanas vietās, t.i., šķiroto atkritumu vākšanas punktos un laukumos. Minimālo atkritumu izvešanas biežumu no privātmājām iedzīvotājiem pašvaldības var noteikt pēc saviem pamatotiem apsvērumiem. Vienlaikus VARAM norāda, ka atkritumu izvešanas biežumam jābūt samērīgam un pietiekamam, lai neradītu draudus cilvēka veselībai un videi.

VARAM ieskatā nešķiroti sadzīves atkritumi ir jāizved ne retāk kā vienu reizi divās nedēļās. Savukārt, ja iedzīvotāji atdala bioloģiski noārdāmos kompostējamos atkritumus un kompostē tos, piemēram, savos piemājas dārzos, atkritumus var izvest retāk. Bioloģiski noārdāmie kompostējamie atkritumi ir, piemēram, pārtikas atkritumi, augļu un dārzeņu atliekas, ēdiena pārpalikumi, kafijas biezumi, koku lapas un zāle.

Ievērojot iepriekš minēto, VARAM aicina Jūs vērsties savā pašvaldībā, lai rastu labāko risinājumu.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 78 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas