E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23305
Lasīšanai: 3 minūtes
2
8
2
8

Lai bērns varētu patstāvīgi ceļot, vajadzīga vecāku piekrišana

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. maijā, 2021
Zane

Man vajadzētu notāra apstiprinātu pilnvaru, ka mans nepilngadīgais bērns var ceļot bez pieaugušo uzraudzības. Cik šāds dokuments izmaksā, un cik ilgi jāgaida? Kādi vēl dokumenti ir nepieciešami? Paldies!

A
atbild:
12. oktobrī, 2021
Linda Ņikona
LV portāls

Bērnu tiesību aizsardzības likuma 76. pants paredz, ka bērns var šķērsot valsts robežu abu vecāku vai viena no tiem, vai aizbildņa, vai viņu pilnvarotas personas pavadībā. Obligātās izglītības vecumu sasniedzis bērns var šķērsot valsts robežu patstāvīgi ar abu vecāku vai viena no tiem, vai aizbildņa piekrišanu.

Kārtību, kādā bērns šķērso valsts robežu, nosaka Ministru kabineta noteikumi Nr. 721 “Kārtība, kādā bērni šķērso valsts robežu” (turpmāk: noteikumi).

Atbilstoši noteikumu 4. punktam, ja bērns, kurš ir Latvijas valstspiederīgais, izceļo no valsts patstāvīgi, jāuzrāda vismaz viena vecāka (Latvijas pilsoņa, Latvijas nepilsoņa, Eiropas Savienības dalībvalsts, Eiropas Ekonomikas zonas valsts, Šveices Konfederācijas vai Lielbritānijas un Ziemeļīrijas Apvienotās Karalistes pilsoņa vai bezvalstnieka, kam piešķirts bezvalstnieka statuss Latvijas Republikā, Eiropas Savienības dalībvalstī, Eiropas Ekonomikas zonas valstī, Šveices Konfederācijā vai Lielbritānijas un Ziemeļīrijas Apvienotajā Karalistē) vai aizbildņa notariāli apliecināta piekrišana patstāvīgai bērna izceļošanai no valsts.

Notariāli apliecinātu piekrišanu var sagatavot:

  • tiešsaistē DigiNotārā, vienojoties ar jebkuru notāru par virtuālās vizītes laiku videorežīmā un elektroniski parakstot līgumu (nepieciešama eID karte ar aktivizētu elektronisko parakstu);
  • klātienē vēršoties pie zvērināta notāra;
  • uzaicinot zvērinātu notāru pie sevis.

Zvērinātu notāru atlīdzības takses un to noteikšanas kārtība noteikta Ministru kabineta noteikumos Nr. 737 “Noteikumi par zvērinātu notāru atlīdzības taksēm un to noteikšanas kārtību”.

Vienlaikus, ja bērns nedodas ceļojumā kopā ar vecākiem, ieteicams noformēt notariāli apliecinātu pilnvaru bērna pārstāvībai ārkārtas situācijās. Vecāku pienākums ir nodrošināt bērnam pilnvaroto pārstāvi, kurš par bērnu rūpēsies un pārstāvēs viņa intereses, piemēram, medicīnas iestādēs (ja bērnam būs nepieciešama medicīniskā palīdzība, ārsts to nedrīkstēs sniegt bez pilnvarotās personas vai vecāku piekrišanas). Arī šāda pilnvara noformējama pie zvērināta notāra Latvijā klātienē vai videokonferences režīmā (ja personai ir Latvijas elektroniskais paraksts) vai Latvijas diplomātiskajās un konsulārajās pārstāvniecībās ārvalstīs.

Tāpat pirms ceļojuma jāpārliecinās, vai Latvijā izdotiem dokumentiem (dzimšanas apliecība, pilnvara, bāriņtiesas lēmums un tml.) uzrādīšanai ārvalstu amatpersonām nepieciešams tulkojums un dokumenta īstuma apliecinājums. Par šiem jautājumiem jāsazinās ar attiecīgās ārvalsts diplomātisko un konsulāro pārstāvniecību.

Labs saturs
8
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas