E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16395
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Īpašnieks ir tas, kurš ierakstīts zemesgrāmatā

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. martā, 2019
Madara

Labdien! Situācija, kad dzīvokļa īpašums ir reģistrēts zemesgrāmatā un tiek pārdots tālāk citam īpašniekam, pamatojoties uz pirkuma līgumu. Jaunais dzīvokļa īpašnieks reģistrēts zemesgrāmatā, zemesgrāmatas ieraksta pamats – 2018. gada 13. marta pirkuma līgums, zemesgrāmatas tiesneša 21.01.2019. lēmums (informācija pieejama zemesgrāmatā). Līdz kuram datumam komunālo pakalpojumu sniedzējam jāizraksta rēķins par komunālajiem pakalpojumiem dzīvojamā mājā vecajam dzīvokļa īpašniekam, un ar kuru datumu komunālo pakalpojumu sniedzējam jāizraksta rēķins par komunālajiem pakalpojumiem dzīvojamā mājā jaunajam dzīvokļa īpašniekam? Kā rīkoties vecajam dzīvokļa īpašniekam, ja jaunais dzīvokļa īpašnieks nereģistrē īpašuma tiesības zemesgrāmatā, bet vecais dzīvokļa īpašnieks saņem rēķinus par komunālajiem maksājumiem? Lūgums norādīt tiesisko pamatojumu. Paldies!

A
atbild:
20. martā, 2019
ZAB "Kalniņa, Lapsa un partneri"
Jānis Lapsa, zvērināts advokāts

Civillikumā ir teikts – īpašnieks ir tas, kurš ierakstīts zemesgrāmatā. Robežšķirtne nekustamā īpašuma darījumos, no kuras sākas pienākums jaunajam īpašniekam maksāt par komunālajiem pakalpojumiem, ir zemesgrāmatas tiesneša lēmums.

Dzīvokļa īpašuma likuma 10. pantā gan ir noteikts, ka dzīvokļa īpašniekam ir pienākums:

  • atsavinot dzīvokļa īpašumu, informēt dzīvokļa īpašuma ieguvēju par tām dzīvokļa īpašnieka neizpildītajām saistībām, kuras attiecas uz dzīvokļa īpašuma lietošanu;
  • iesniegt dzīvokļa īpašuma tiesības apliecinošu dokumentu dzīvojamās mājas pārvaldniekam vai personai, kura atbilstoši pārvaldīšanas līguma noteikumiem kārto mājas lietu.

Taču līgumā rakstītais ir saistošs abiem līdzējiem (pārdevējam un pircējam), nevis mājas apsaimniekotājam.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas