E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16385
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1
1
1

Kad izmaksā atlaišanas pabalstu

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. februārī, 2019
Līga Borovkova Gudrā

Sveiki! Gribēju zināt, vai tad, ja pēc pašas vēlēšanās eju prom no darba, darba devējam ir jāizmaksā kompensācija, ja esmu nostrādājusi no 5 līdz 10 gadiem šajā darbavietā?

A
atbild:
22. februārī, 2019
Zaida Kalniņa
LV portāls

Aiziešana no darba pēc paša vēlēšanās jeb darbinieka uzteikums tikai vienā gadījumā uzliek darba devējam obligātu pienākumu izmaksāt atlaišanas pabalstu. Šāda situācija var izveidoties, ja darbinieka uzteikuma iemesls ir ļoti svarīgs un atbilst Darba likuma 100. panta piektajai daļai. Par tādu iemeslu uzskata tikumības un taisnprātības apsvērumus, kas neļauj turpināt darba attiecības. Tādā gadījumā atlaišanas pabalsts jāizmaksā proporcionāli nostrādātajam laikam. Pēc Jūsu jautājumā norādītās informācijas, šādā situācijā atlaišanas pabalsts izmaksājams divu mēnešu vidējās izpeļņas apmērā.

Ja tomēr uzteikuma pamatojums ir tikai darbinieka lēmums no darba aiziet (pamatojums būs Darba likuma 100. panta pirmā daļa), pēdējā darba dienā tiks izmaksāta darba samaksa par pēdējo nostrādāto posmu un neizmantotā atvaļinājuma kompensācija.

Ja darba attiecības tiks izbeigtas uz pušu saskaņotas gribas pamata jeb pusēm vienojoties (pamatojums Darba likuma 114. pants), arī tad atbilstoši Darba likumam darba devējam nav pienākuma izmaksāt atlaišanas pabalstu. Tomēr vienošanās ir īpaša ar to, ka puses var vienoties arī par atlaišanas pabalsta izmaksu. Piemēram, darbinieks aiziet pensijā un ir bijis ļoti čakls, tāpēc darba devējs nolemj pabalstu izmaksāt.

Vairāk par darba attiecību izbeigšanas pamatojumiem lasiet skaidrojumos: Darbinieka uzteikums; Darba devēja uzteikums; Pušu vienošanās.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 70 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas