E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16352
Lasīšanai: 4 minūtes
1
10
1
10

Nomas līguma pirmstermiņa izbeigšana

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. februārī, 2019
Rita

Savulaik manai mātei piederēja zeme, kuru pirms 10 gadiem viņa ar dāvinājuma līgumu uzdāvināja man, savai meitai. Pirms dāvinājuma līguma noformēšanas māti īpašuma kaimiņiene bija apvārdojusi, lai uz 99 gadiem viņai iznomā daļu – 0,10 ha no kopējās zemes platības, turklāt nomas līgumā neparedzot nekādu nomas maksu par izmantošanu, tikai ieraksts, ka jāsedz nekustamā īpašuma nodoklis. Dāvinājuma līgumā (līgumu rakstījām mājas apstākļos, bez notāra) tika ierakstīts, ka jaunā īpašniece, es, saistības pieņem. Zemesgrāmatā par to ieraksta nav. Pērn pavasarī līguma slēdzēja – mana māte – aizgāja mūžībā. Kaimiņiene iznomātajā zemes gabalā uzvedas burtiski neciešami, nāk manā īpašumā, zog, nekādus maksājumus nav veikusi. Jau 10 gadus īpašuma saimniece zemesgrāmatā esmu es. Ap šo 0,10 ha platību kaimiņiene uzlikusi arī žogu, kur faktiski ar žogu “iebraukusi” arī neiznomātajā – manā – zemē. Vai uz iznomātas zemes drīkst likt žogu ar atslēgu, ka pats īpašnieks netiek savu īpašumu apraudzīt? Kā jārīkojas, lai šo līgumu lauztu? Kāda būtu uzteikuma forma? Kā jārīkojas, lai nojauktu žogu un atgūtu zemi? Šis zemesgabals vajadzīgs tagad man pašai, tāpēc vēlos arī to atgūt.

A
atbild:
13. martā, 2019

No uzdotā jautājuma konteksta noprotams, ka pušu starpā ir noslēgts zemes nomas līgums uz 99 gadiem. Tādējādi attiecībā uz līguma uzteikuma procedūru, nomnieka tiesībām un pienākumiem (tai skaitā tiesībām uzstādīt nožogojumu) sākotnēji ir jāanalizē noslēgtā nomas līguma normas attiecībā uz tiesību un pienākumu godprātīgu izpildi, līguma pirmstermiņa izbeigšanu un informēšanas procedūru.

Iespējams, zemes nomas līgumā ir īpaši atrunāts, kā līguma izbeigšanas vai tā pirmstermiņa pārtraukšanas gadījumā iznomātā zeme atgriežama iznomātājam. Attiecībā uz žogu, kuru, cik noprotams, ir uzstādījis nomnieks patvarīgi, – žoga nojaukšanas pienākums ir jāizsaka brīdinājumā (par līguma pirmstermiņa izbeigšanu). Iznomātājs par šādu darbību veikšanas nepieciešamību var paziņot ierakstītas vēstules formā nomniekam, nosakot, kādā laikā žogs ir nojaucams. Sekojoši par žoga nojaukšanas faktu sastādāms akts, kurš jāparaksta iznomātājam un nomniekam. Ja nomnieks šādu prasību nepilda, iznomātājs žoga nojaukšanas darbības ir tiesīgs veikt patstāvīgi uz nomnieka rēķina. Jebkurā gadījumā līguma uzteikuma procedūra un forma ir rakstveida dokumentēts process ar pierādījumiem par nomnieka informēšanu (paziņošanu).

Attiecībā uz nomas līguma uzteikuma termiņiem: iznomātājs ir tiesīgs uzteikt nomas līguma darbību pirms termiņa saskaņā ar Civillikuma 2171. pantā noteiktiem pamatojumiem. Savukārt saskaņā ar Civillikuma 2166. pantu, “ja līguma priekšmets ir lauku saimniecība, tad šim uzteikumam jānotiek sešus mēnešus pirms saimniecības gada beigām”. Saimniecības gads sākas un beidzas 23. aprīlī.

Saskaņā ar Civillikuma 2173. pantu visos gadījumos, “kad vienai pusei ir tiesība atkāpties no līguma, viņai jāpaziņo par savu nodomu otrai, lai dotu vajadzīgo laiku: iznomātājam vai izīrētājam pieņemt, bet nomniekam vai īrniekam atdot vai atbrīvot lietu. Bet nekādā ziņā iznomātājs vai izīrētājs nedrīkst, kaut arī tāda tiesība līgumā būtu pielīgta, nomnieku vai īrnieku izlikt patvarīgi”. Tas nozīmē, ka pēc pienācīgā kārtā paziņota līguma uzteikuma un termiņa īpašuma atgriešanai notecējuma izīrētājs ir tiesīgs iesniegt prasību tiesā.

Labs saturs
10
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas