E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16173
Lasīšanai: 2 minūtes
3
3

Atvaļinājuma piešķiršana nav vienpersonisks lēmums

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. janvārī, 2019
Ilze

Strādāju pirmsskolas izglītības iestādē kopš 2016. gada 5. janvāra par skolotāju. Šogad vadītāja vēlas “uzspiest” ņemt vasarā atvaļinājumu tikai 4 nedēļas, aizbildinoties, ka manā periodā vairāk nav “nopelnīts”. Cik tas ir tiesiski, un vai tiešām tikai vasarā atnākušajiem ir tiesības uz pilnu atvaļinājumu?

A
atbild:
18. janvārī, 2019

Saskaņā ar Darba likumu ikvienam darbiniekam ir tiesības uz ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu.

Ja darbinieks ir pedagogs, viņa ikgadējā apmaksātā atvaļinājuma ilgumu nosaka Izglītības likuma 52. panta pirmā daļa – astoņas kalendāra nedēļas.

Pirmajā darba gadā darbinieks var prasīt piešķirt atvaļinājumu, kad viņš ir nostrādājis vismaz sešus mēnešus. Ja darba devējs šādā gadījumā atvaļinājumu piešķir, tad viņa pienākums ir piešķirt atvaļinājumu pilnā apmērā.

Darbinieks pats ir tiesīgs prasīt arī daļu no ikgadējā atvaļinājuma, bet darba devējs nedrīkst vienpusēji izlemt par daļēju atvaļinājuma piešķiršanu.

Sešu mēnešu nostrādāšana attiecas tikai uz pirmo darba gadu. Jau nākamā ikgadējā apmaksātā atvaļinājuma piešķiršanas gadījumā darba devējam jāpiešķir pilns ikgadējais atvaļinājums. Nostrādātais periods, kas dod tiesības uz vienu pilnu atvaļinājumu, ir 12 mēneši.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 78 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas