E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20241
Lasīšanai: 2 minūtes

Mācību atvaļinājuma nosacījumi jāatrunā izglītības iestādes iekšējos aktos

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. jūnijā, 2020
Aija

Labdien! Strādāju pirmsskolas izglītības iestādē par skolotāju. Man ir pirmsskolas skolotāja kvalifikācija. Pēc tās iegūšanas nolēmu studijas turpināt, lai iegūtu bakalaura grādu specialitātē “Pirmsskolas un sākumskolas skolotājs”. Iestādes vadītāja pateica: “Man tavs bakalaurs nav vajadzīgs, pietiek ar kvalifikāciju.” Saskaņā ar darba likuma 157. panta 2. daļu mācību atvaļinājums var būt neapmaksāts. Izglītības likuma 52. panta 4. punkts noteic, ka savas izglītības un profesionālās meistarības pilnveidei pedagogs var izmantot 30 dienas, saglabājot darba algu. Vai to var piemērot manā situācijā?

A
atbild:
09. jūnijā, 2020

Darba likuma 157. pants noteic, ka darbiniekam, kurš, nepārtraucot darbu, mācās jebkura veida izglītības iestādē, saskaņā ar darba koplīgumu vai darba līgumu piešķir mācību atvaļinājumu ar darba algas saglabāšanu vai bez tās.

Izglītības likuma 52. panta pirmās daļas 4. punkts noteic, ka pedagogam ir tiesības, saglabājot pamatalgu izglītības iestādē, kurā pedagogs strādā pamatdarbā, 30 kalendārās dienas triju gadu laikā izmantot savas izglītības un profesionālās meistarības pilnveidei.

Tomēr, lai šīs likumos noteiktās tiesības varētu pilntiesīgi izmantot, tās ir jāiestrādā izglītības iestādes iekšējos tiesību aktos, piemēram, darba koplīgumā. Sarunās ar darba devēju būtu jāvienojas par koplīguma nosacījumiem, kas paredz iespējas darbu savienot ar mācībām, lai iegūtu darbam nepieciešamo izglītību un profesionālo kvalifikāciju, kā arī mācību atvaļinājuma piešķiršanu ar darba algas saglabāšanu vai bez tās. Ja iestādes iekšējie tiesību akti to neparedz, katrā konkrētajā gadījumā ir jāvienojas ar darba devēju. Ja darba devējs nepiekritīs mācību atvaļinājuma piešķiršanai darba laikā, skolotājai nebūs tiesību izmantot mācību atvaļinājumu, arī bez darba algas saglabāšanas. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 47 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas