E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 7756
Lasīšanai: 3 minūtes

Studiju kursu pielīdzināšana

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. augustā, 2015
Ildze Liepkalne

Labdien. Esmu pabeigusi trīs kursus profesionālā bakalaura studijās, līdzšinējā augstskolā mana studiju programma turpmāk netiek akreditēta. Stājoties citā augstskolā, tika pielīdzināti kredītpunkti, kā rezultātā ir jāmācās, sākot no otrā kursa, t.i., atkārtoti jāmācās divi kursi. Vai šāda situācija atbilst MK not. Nr.141 par pirmā līmeņa profesionālās augstākās izglītības valsts standartu un MK not. Nr.932 Studiju uzsākšanas kārtība vēlākos studiju posmos? Vai skaitot kredītpunktus, minētajā gadījumā ir jānorāda obligātie un izvēles mācību kursi un attiecīgie punkti?

A
atbild:
10. septembrī, 2015
Izglītības un zinātnes ministrija
Edīte Olupe, sabiedrisko attiecību speciāliste

MK noteikumu Nr.932 „Studiju uzsākšanas kārtība vēlākos studiju posmos” 8.punkts nosaka kredītpunktu atzīšanas pamatu: augstskola vai koledža salīdzina iepriekš apgūtos priekšmetus un to apjomu ar attiecīgās augstskolas vai koledžas studiju programmas atbilstošo daļu un norāda, kurus priekšmetus no iepriekš apgūtajiem var ieskaitīt un kuros kārtojami papildu pārbaudījumi. Priekšmetus ieskaita, ja to apjoms kredītpunktos abās salīdzināmajās studiju programmās ir vienāds vai kredītpunktu skaits iepriekš apgūtajā attiecīgajā priekšmetā ir lielāks. Papildus kārtojamo priekšmetu kopapjoms nedrīkst pārsniegt 20 kredītpunktus.

Tomēr minētie MK noteikumi nereglamentē, vai, skaitot kredītpunktus, minētajā gadījumā ir jānorāda obligātie un izvēles mācību kursi un attiecīgie punkti.

Praksē ir situācijas, kad vienā augstskolā kāds priekšmets ir apgūts kā C daļas priekšmets, kas pasniegts vispārīgi, bet citas augstskolas studiju programmā tas var būt ir A daļas priekšmets un pasniegts ļoti specifiski. Līdz ar to – nosaukumi var būt vienādi, bet kursa saturs atšķiras, tādēļ ir iespējams, ka šādos gadījumos augstskola studiju kursu var nepielīdzināt.

Tas ir pilnībā augstskolas ziņā, pielīdzināt vai nepielīdzināt kādus iepriekš citā studiju programmā apgūtus studiju kursus (kredītpunktus). Katrs gadījums tiek izskatīts individuāli, katrā augstskolā tādēļ darbojas komisija. Augstskola ir atbildīga par to, ka, izsniedzot diplomu par noteiktas studiju programmas apguvi, ir apgūts studiju programmas saturs. Tādēļ var būt gadījumi, kad augstskola nepielīdzina kādus studiju kursus.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas