E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16122
Lasīšanai: 3 minūtes

Tiesas nolēmumu paziņošana

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. janvārī, 2019
Liva Petersone

6. decembrī Ventspils bāriņtiesa nolēma neatjaunot man aizbildniecības tiesības, jo visi dokumenti nebija pārtulkoti no angļu valodas. Kopumā 56 lpp., par ko man jāmaksā 7 eiro par lpp. Esmu maznodrošināta un dzīvoju Anglijā, un tika teikts, ka lēmums tiks nosūtīts uz adresi. Noskaidroju, ka vēstule tika nosūtīta uz nepareizu adresi, bet, lai pārsūdzētu lēmumu, man ir vajadzīgs sēdes lēmums. Nu jau ir pagājis vairāk nekā mēnesis, bet vēstules tā arī nav. Ko man darīt?

A
atbild:
24. janvārī, 2019

Saskaņā ar Bāriņtiesu likuma 49. panta 1. daļu bāriņtiesas lēmumi ir administratīvi akti, kas stājas spēkā un ir izpildāmi nekavējoties. Bāriņtiesas lēmumi ir obligāti visām fiziskajām un juridiskajām personām, izņemot Bāriņtiesu likuma 51. pantā minētos lēmumus (par pilngadības piešķiršanu pirms 18 gadu vecuma sasniegšanas; atlīdzību aizbildnim (aizgādnim), ja tā pārsniedz 426 eiro; mājas kārtībā izdarītu mantojuma dalīšanu, ja aizbildnībā vai aizgādnībā esošās personas daļa pārsniedz 14 000 eiro, – šos lēmumus apstiprina tiesa). 

Bāriņtiesas lēmumu ieinteresētā persona var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā.

Saskaņā ar Administratīvā procesa likuma 79. panta 1. daļu administratīvo aktu var apstrīdēt viena mēneša laikā no tā spēkā stāšanās dienas, bet, ja rakstveidā izdotajā administratīvajā aktā nav norādes, kur un kādā termiņā to var apstrīdēt, – viena gada laikā no tā spēkā stāšanās dienas. 

Saskaņā ar Administratīvā procesa likuma 70. panta 2. daļu adresātam nelabvēlīgu administratīvo aktu iestāde paziņo Paziņošanas likumā noteiktajā kārtībā vai ierakstīta pasta sūtījuma veidā.

Savukārt Paziņošanas likuma 4. panta 1. daļa paredz, ka fiziskajai personai dokumentu paziņo uz deklarētās dzīvesvietas adresi vai deklarācijā norādīto papildu adresi. Dokumentu var paziņot uz citu adresi gadījumā, ja adresāts norādījis uz objektīviem apstākļiem, kādēļ tas nepieciešams. Adresātam ir pienākums būt sasniedzamam norādītajā adresē.

Tādējādi, ja ir izveidojusies situācija, ka bāriņtiesas kļūdas dēļ tiesas nolēmums ir nosūtīts uz neatbilstošu adresi, uzskatāms, ka šāds lēmums Jums nav pienācīgā kārtā paziņots. Attiecīgi Jums ir tiesības vērsties attiecīgajā iestādē ar rakstveida iesniegumu, norādot Jūsu adresi, par bāriņtiesas nolēmuma izsniegšanu. Ņemot vērā Jūsu faktisko dzīvesvietu Apvienotajā Karalistē, Jūs varat pieteikt lūgumu nosūtīt minēto lēmumu elektroniskā veidā, kas parakstīts ar drošu elektronisko parakstu un laika zīmogu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas