E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 1534
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Veselība
1
1

Stomatologa pakalpojumi ieslodzījuma vietā

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
26. oktobrī, 2012
Veronika Skromane

Labdien. Ja vīrs atrodas Rīgas Centrālcietumā vairāk kā gadu kā nenotiesātais, un viņam nepieciešama zobārsta palīdzība, ir trīs caurumi, kurus vajag ārstēt, bet cietumā saka, ka ir lielas rindas un, ja nesāp, lai gaida, un ja radinieki nepārskaitīs naudu, viņi zobu neārstēs, bet var tikai raut vai ņemt ārā nervu no zoba. Sanāk ja ieslodzītam nav iespējas no brīvības saņemt naudu, zobārsts raus veselu zobu vai ņems ārā nervu, ja to var izārstēt? Vai cietums ir tiesīgs tā rīkoties, ja cilvēks nav spējīgs pats par sevi rūpēties aresta dēļ?

A
atbild:
01. novembrī, 2012
Tiesībsarga birojs
Ineta Piļāne, Politisko un pilsonisko tiesību nodaļas vadītāja

Atbilstoši Ministru kabineta 2007.gada 20.marta noteikumu Nr.199 „Noteikumi par apcietināto un notiesāto personu veselības aprūpi izmeklēšanas cietumos un brīvības atņemšanas iestādēs” 2.2.punktam ieslodzītais cietumā bez maksas var saņemt tikai neatliekamo stomatoloģisko palīdzību.

Šobrīd ieslodzītās personas (apcietinātie un notiesātie), līdzīgi kā brīvībā esošas personas, zobus ārstēt var tikai par saviem līdzekļiem. Ieslodzītajam nepieciešamības gadījumā ir jāvēršas ar iesniegumu pie cietuma priekšnieka, lūdzot nodrošināt iespēju par saviem līdzekļiem salabot zobus. Savukārt ieslodzījuma vietu administrācijai ir jānodrošina ieslodzītajam pieeja stomatologa pakalpojumiem, kas sevī ietver pārbaudi, konsultāciju, neatliekamo palīdzību. Taču zobu plombēšana ieslodzītajam ir jāveic par saviem līdzekļiem.

No Tiesībsarga biroja darbinieku pārbaužu vizītēs iegūtās informācijas secināms, ka akūtu zobu sāpju gadījumā ieslodzītajam cietuma ārsti sākotnēji izsniedz pretsāpju vai pretiekaisuma līdzekļus, savukārt nepieciešamības gadījumā zobu izrauj. Katrā individuālā gadījumā ir svarīgi noskaidrot, vai ieslodzītajam ir bijusi nodrošināta pieeja ārstam stomatologam, kādi ir stomatologa novērojumi un secinājumi un vai ir sniegta neatliekamā palīdzība zobu sāpju remdēšanai.

Vienlaikus svarīgi ir zināt, vai ieslodzītais brīvības atņemšanas iestādē strādā un saņem atlīdzību vai viņu finansiāli atbalsta radinieki vai draugi, proti, vai personai ir iespēja par saviem līdzekļiem parūpēties par savu veselību.

Tiesībsarga ieskatā, ieslodzījuma vietas administrācijai sadarbībā ar ieslodzīto personu katrā šādā gadījumā ir jāatrod individuāls risinājums, lai ieslodzītais ilgstoši neciestu sāpes. Pretējā gadījumā var tikt konstatēts spīdzināšanas aizlieguma pārkāpums, kas noteikts Latvijas Republikas Satversmes 95.pantā un Eiropas Padomes Cilvēktiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencijas 3.pantā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 1 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas