E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 3360
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Drošība

Par hepatīta ārstēšanu sīkāk var uzzināt IEVP medicīnas daļā

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. decembrī, 2013
Sandra Onuca

Sveicināti. Lūdzu noskaidrot un sniegt atbildi, kad LR Ieslodzījumu vietu pārvalde nodrošinās notiesātās personas saņemt valsts kompensētos medikamentus, konkrēti uzstādītās diagnozes vīrushepatīta C ārstēšanai? Valsts kompensējamo zāļu sarakstā šai diagnozei kompensē 75% apmērā, diagnoze tiek noteikta LR IeMVP, veicot veselības profilaktisko pārbaudi. Kā noteikts Ārstniecības likumā un LR MK noteikumos, tad pēc uzstādītās diagnozes, lai saņemtu recepti, jāvēršas pie sava ārstējošā ārsta, šajā gadījumā diagnozi uzstāda ieslodzījuma vietā esošais ārsts, tad kāda receptes izsniegšana?! Dati par ieslodzījumā esošo personu skaitu ar šādu diagnozi attiecīgai ieslodzījuma vietai katru gadu ir zināmi. Kādēļ nekas netiek darīts nepieciešamo zāļu pieprasījumam konkrētai iestādei, kā to paredz Ārstniecības likuma 4.panta 1.daļa, lai zāles tiktu saņemtas un LR IeVP ārsta uzraudzībā konkrēta persona ārstēta? Kā nosaka Ārstniecības likuma 1.panta 1.daļa, ārstniecība - profesionāla un individuāla slimību profilakse, diagnostika un ārstēšana, medicīniskā rehabilitācija un pacientu aprūpe, 12.daļa pacientu aprūpe - veselības aprūpes sastāvdaļa, kas ir tieši vai netieši saistīta ar sabiedrības, ģimenes vai personas veselības uzturēšanu, veicināšanu, aizsardzību un atgūšanu. Šī likuma 3.panta 1.daļa nosaka, ka veselība ir fiziska, garīga un sociāla labklājība, valsts un tautas pastāvēšanas un izdzīvošanas dabiskais pamats. Veselības aprūpe ir veselības aprūpes pakalpojumu sniedzēju īstenots pasākumu komplekss pacienta veselības nodrošināšanai, uzturēšanai un atjaunošanai. Savukārt ļoti būtiski un pamatoti ir pateikts likuma 5.pantā - ikvienam ir pienākums rūpēties un katrs ir atbildīgs par savu, tautas, savu tuvinieku un apgādībā esošo personu veselību. Mēs visi kā sabiedrība esam līdzatbildīgi notiesāto personu resocializācijā, to nosaka arī Sodu izpildes kodeksa 10.pants un 8.pantā minēts soda izpildes mērķis notiesātās personas resocializācija, pilnvērtīgai atgriešanās iespējai sabiedrībā.

Mani kā sabiedrības daļu interesē, kas un kādā veidā tiek darīts, taču konstatēju, ka šobrīd saistībā ar veselību no LR IeMVP puses nekas netiek darīts. Masu medijos tik vien runā par resocializāciju kā saistībā ar uzvedības korekciju, tas arī viss. Tādi atbildīgie dienesti kā Valsts probācijas dienests savu funkciju izpildē ir vāja un nelietderīga organizācija (šī organizācija nav saistīta ar veselības aprūpi, to pieminu kā vispārīgu kontroles izpildes organizāciju, kas reizēm aizmirst, ka viņi nav prokurori un viņu funkcijās nav apsūdzības izvirzīšana, bet izpilde).

A
atbild:
16. decembrī, 2013
Ieslodzījuma vietu pārvalde
Ināra Makārova, Administratīvā un personālvadības dienesta Administratīvās daļas vecākā referente

Veselības aprūpe ieslodzījuma vietās notiek saskaņā ar Apcietinājumā turēšanas kārtības likuma 22.pantu, Latvijas Sodu izpildes kodeksa 78.pantu un Ministru kabineta 2007.gada 20.marta noteikumiem Nr.199 „Noteikumi par apcietināto un notiesāto personu veselības aprūpi izmeklēšanas cietumos un brīvības atņemšanas iestādēs”.

Hepatīta ārstēšanu cietumā, izņemot antiretrovirālo ārstēšanu, nodrošina par valsts budžeta līdzekļiem. Jautājumā ietvertā informācija ir pārāk vispārīga, tādēļ, lai iegūtu sīkākas ziņas, ir jāvēršas Ieslodzījuma vietu pārvaldes Medicīnas daļā.

Savukārt ieslodzījumā esošās personas saistībā ar veselības problēmām un ārstniecības jautājumiem var rakstīt iesniegumu attiecīgās ieslodzījuma vietas priekšniekam.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas