E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32871
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Grūtniecība neietekmē brīvības atņemšanas soda izciešanu

J
jautā:
05. jūnijā, 2024
klavs

Ja sieva paliek stāvoklī ieslodzījuma vietā, vai tas var kaut kā iespaidot soda izciešanu? Un vai vīram ir iespēja piedalīties dzemdībās? 

A
atbild:
22. jūlijā, 2024
Ieslodzījuma vietu pārvalde
Katrīna Spure, Centrālā aparāta Stratēģijas daļas vecākā komunikācijas speciāliste

Sievietei, atrodoties ieslodzījuma vietā, pastāv iespēja palikt stāvoklī ilgstošās satikšanās laikā.  

Latvijas Sodu izpildes kodeksa (LSIK) 45. pants noteic, ka ar brīvības atņemšanu notiesātajiem, izņemot notiesātos, kas iesaistīti atkarību mazināšanas programmā, un ar īslaicīgu brīvības atņemšanu notiesātos, šajā kodeksā noteiktajā kārtībā un apjomā ir iespējas satikties ar radiniekiem un citām personām bez brīvības atņemšanas iestādes pārstāvja klātbūtnes: īslaicīgi  uz laiku no vienas stundas līdz divām stundām , lai veicinātu sociāli lietderīgu saikņu saglabāšanu un atjaunošanu; ilglaicīgi  uz laiku no sešām līdz četrdesmit astoņām stundām , lai veicinātu radniecisko un ģimenes sakaru saglabāšanu. 

Vēršam uzmanību, ka ilgstošās satikšanās pienākas tikai notiesātajiem. Vienlaikus minētajā LSIK 45. pantā paredzēts, kas var apmeklēt ieslodzīto. 

Atbilstoši spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem apstāklis, ka sievietei iestājusies grūtniecība ieslodzījuma vietā, neietekmē ieslodzītā brīvības atņemšanas soda izciešanu. 

Savukārt par vīra iespēju piedalīties dzemdības norādām, ka katrs gadījums tiek izvērtēts individuāli, taču līdz šim Ieslodzījuma vietu pārvalde nav saskārusies ar šādu precedentu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 86 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas