E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 1504
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Ģimene
2
2

Lemjot par bērna dzīvesvietu, tiesa nodrošina bērna intereses

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. oktobrī, 2012
Katrīna Kalniņa

Labdien! Esam ar vīru izlēmuši šķirt laulību, taču mums ir divi bērni un vīrs par spīti man un no bailēm palikt viens, draud, ka vienu bērnu man noteikti atņems (6 gadu vecumā esošo), bet otrs (3-gadnieks) paliks man. Es esmu visu laiku audzinājusi bērnus un rūpējusies par māju kopš man ir bērni, jo tā bija izlemts, ka ir izdevīgāk man nestrādāt algotu darbu. Vai var būt tā, ka tiesa piekrīt vīra prasībai un sadala bērnus? No kāda vecuma bērnam ir tiesības izvēlēties ar kuru no šķirtajiem vecākiem dzīvot? Jāsaka, ka vīrs arī nav tas labākais paraugs kā tēvs, jo dara visu, lai materiāli ģimeni nodrošinātu, taču vairāk neko nevēlas ieguldīt no savas puses. Ļoti reti iesaistās rotaļās vai citās bērnu attīstošās lietās, bieži lieto alkoholu bērnu klātbūtnē un paliek agresīvs, šad tad pielieto spēku pret mani, iesaista bērnus strīdos, lai noskaņotu pret māti. Vai šādam tēvam bērnus vispār drīkst uzticēt pēc laulības šķiršanas?

A
atbild:
22. oktobrī, 2012
Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija
Laila Grāvere, Bērnu tiesību nodaļas vadītāja

No situācijas apraksta secināms, ka starp vecākiem ir strīds par bērna dzīvesvietu. Strīds ir jārisina, savstarpēji vienojoties, bet, ja tas nav iespējams, strīdu izšķirs tiesa, izskatot lietu par laulības šķiršanu.

Saskaņā ar Civilprocesa likuma 238.panta pirmo daļu lietā par laulības šķiršanu prasījumi, kas izriet no ģimenes tiesiskajām attiecībām, izspriežami vienlaikus. Šādi prasījumi ir strīdi par bērna dzīvesvietas noteikšanu, saskarsmes tiesības izmantošanu un  uzturlīdzekļiem bērnam. Lietās, kas skar bērnu, tiesa pieprasa bāriņtiesas atzinumu un uz tiesas sēdi uzaicina bāriņtiesas pārstāvi, kā arī noskaidro bērna viedokli, ja bērns ir spējīgs to formulēt, ņemot vērā viņa vecumu un brieduma pakāpi.

Tātad jautājumā par bērna dzīvesvietas noteikšanu bāriņtiesa gatavos atzinumu tiesai, un tajā jābūt atspoguļotam bērna viedoklim. Mātei būs iespēja par apstākļiem, kas var negatīvi ietekmēt bērna attīstību, dzīvojot pie tēva, informēt gan bāriņtiesu, gan tiesu.

Saskaņā ar Bērnu tiesību aizsardzības likuma pirmo un otro daļu tiesiskajās attiecībās, kas skar bērnu, bērna tiesības un intereses ir prioritāras. Visām darbībām attiecībā uz bērnu neatkarīgi no tā, vai tās veic valsts vai pašvaldību institūcijas, sabiedriskās organizācijas vai citas fiziskās un juridiskās personas, kā arī tiesas un citas tiesībaizsardzības iestādes, prioritāri ir jānodrošina bērna tiesības un intereses.

Tātad, izlemjot jautājumu par bērna dzīvesvietu, gan vecākiem, gan bāriņtiesai un tiesai, prioritāri ir jānodrošina bērna tiesības un intereses.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas