E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15009
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Ģimene
1
3
1
3

Vai bērna tēvu var izrakstīt no dzimšanas apliecības

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. augustā, 2018
Lilija

Sveiki! Vai ir iespēja izrakstīt bērna tēvu no dzimšanas apliecības un ierakstīt citu cilvēku par tēvu, ja tēvs, kas ir pēc dzimšanas apliecības, piekrīt?

A
atbild:
17. septembrī, 2018
Edīte Brikmane
LV portāls

Anulēt ierakstu par tēvu dzimšanas reģistrā var tikai ar tiesas spriedumu, un tas ir iespējams Civillikumā noteiktos gadījumos un termiņā. Lai izvērtētu, vai iespējama paternitātes apstrīdēšana tiesā, vispirms ir svarīgi zināt, uz kāda pamata ir noteikta paternitāte bērnam. Šim faktam ir būtiska nozīme, jo likumā noteiktie paternitātes apstrīdēšanas nosacījumi atšķiras, ja bērns piedzimis, mātei esot laulībā, un paternitāte noteikta automātiski pēc paternitātes pieņēmuma vai ja bērns piedzimis ārpus laulības un paternitāte ir atzīta brīvprātīgi, vecākiem iesniedzot kopīgu iesniegumu dzimtsarakstu nodaļā.

Plašāks izklāsts pieejams LV portāla skaidrojumos: “Paternitātes pieņēmuma apstrīdēšana – svarīgs divu gadu termiņš” un “Atzītas paternitātes apstrīdēšana un bērna tiesības uz tiesisko stabilitāti”.

Situācijas izklāsts gan liecina, ka šajā gadījumā vienīgā un pareizākā iespēja būtu bērna adopcija, ko apstiprina tiesa. Lai cits vīrietis varētu adoptēt Jūsu bērnu, Jums ir jābūt laulībā.

Bērna adopcijai ir jāpiekrīt arī bērna juridiskajam tēvam, kas ierakstīts bērna dzimšanas apliecībā, kā arī pašam bērnam, ja viņš ir sasniedzis 12 gadu vecumu.

Civillikuma 169. panta trešā daļa paredz, ka piekrišanu adopcijai tās dalībnieki bāriņtiesai izsaka personīgi vai arī iesniedz to notariāla akta formā vai ar bāriņtiesā apliecinātu piekrišanu. Ievērojot minēto, šajā situācijā bērna tēvam nepieciešams dot piekrišanu adopcijai, un to viņš var izteikt bāriņtiesai personīgi vai arī iesniegt notariālā akta formā vai ar bāriņtiesā apliecinātu piekrišanu. Ja adoptētājs ir bērna vecāka laulātais, adopcijas kārtība tiek veikta atvieglotā kārtībā. 

Kā noris laulātā bērna adopcijas process, plašāk izklāstīts e-konsultācijā “Par laulātā bērna adopciju”.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 50 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas