E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14981
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1
1
1

Uztura līgums un nekustamais īpašums

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. augustā, 2018
Oskars

Sveicināti! Mamma vēlas man kā vecākajam dēlam atdot savu dzīvokli. Vai, noformējot uztura līgumu, otrs dēls var kaut kādus sprunguļus likt ceļā jeb apstrīdēt šo vienošanos? Un otrs jautājums – noformējot uztura līgumu, es automātiski esmu dzīvokļa īpašnieks? Vai uz šo iegūto īpašumu var pieteikties tiesas izpildītājs, ja viņam ir piedziņas lieta pret mani, kā rezultātā atņemtu īpašumu un izliktu uztura ņēmēju no viņas vienīgā īpašuma?

A
atbild:
05. septembrī, 2018
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Indra Dogādova, zvērināta advokāte

Civillikuma tiesību normas paredz, ka ar uztura līgumu viena puse nodod otrai kādu mantisku vērtību (tas var būt arī nekustamais īpašums), par ko otra puse tai dod uzturu, kamēr uztura ņēmējs dzīvo, ja vien par šā pienākuma ilgumu nav norunāts citādi. Trešajām personām, tajā skaitā uztura ņēmējas potenciālajiem mantiniekiem, nav paredzētas tiesības pretendēt uz mantu (piemēram, nekustamo īpašumu), kas nodota uztura devējam. Tiesiski noslēgtu uztura līgumu apstrīdēt parasti nav pamata. Tas gan neizslēdz iespēju tomēr mēģināt apstrīdēt līgumu tiesā, bet, ja prasība izrādīsies nepamatota, tā ir noraidāma. Pretēja situācija būtu, ja ar uztura līgumu apslēpts cits darījums, piemēram, dāvinājuma līgums, vai uztura līgumam pastāv citi juridiski defekti.

Uztura līgums paredz īpašuma tiesību uz nekustamo īpašumu pāreju uztura devējam, kurš pēc īpašuma tiesību reģistrēšanas zemesgrāmatā kļūst par īpašnieku. Līdz ar to uztura devēja parādu piedziņa var tikt vērsta arī uz īpašumu, kas iegūts uz uztura līguma pamata, to pārdodot izsolē, bet, apstiprinot izsoles aktu, tiek dzēstas visas zemesgrāmatā uz īpašumu ierakstītās parādu saistības, apgrūtinājumi un aizlieguma atzīmes.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 229 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas