E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14926
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Ja ceļš ir vienīgais, tam pienākas servitūta statuss

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
22. jūlijā, 2018
J

Sveiki! Dzīvojam ciemā, un viens kaimiņš izpirka ceļu, kas ir piebraukšanas ceļš pie mājas, un mājas reģistrēšanā tieši tas ceļš ir piebraukšanas ceļš. Kaimiņš draud mums aizliegt lietot to ceļu, vai viņam ir tādas tiesības? Un kā likumīgi mēs varam šo situāciju atrisināt?

A
atbild:
06. augustā, 2018
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Ja minētais ceļš ir vienīgais, pa kuru iespējams piekļūt Jums piederošajam nekustamajam īpašumam, tad tam pienākas ceļa servitūta statuss. Sīkāk par to izlasāms LV portāla skaidrojumā “Ceļa servitūts – mana zeme cita labumam”.

Pieejamā informācija liek domāt, ka piebraucamais ceļš eksistē tikai zemes robežu plānos, bet kā apgrūtinājums – ceļa servitūts – nav nostiprināts zemesgrāmatā, līdz ar to piebraucamā ceļa izmantošanu nevar uzskatīt par gluži likumīgu. Saskaņā ar Civillikumu servitūta tiesība kļūst par lietu tiesību no brīža, kad tā ir nostiprināta zemesgrāmatā.

Servitūtus nodibina ar likumu; ar tiesas spriedumu; ar līgumu vai testamentu. Jūsu gadījumā to varētu izdarīt uz līguma vai tiesas sprieduma pamata. Tā kā kaimiņš nevēlas, ka šo piebraucamo ceļu lieto, tad, visticamāk, nepiekritīs arī līguma noslēgšanai par servitūta dibināšanu. Tad atliek vien vērsties tiesā ar prasību par ceļa servitūta nodibināšanu ar tiesas spriedumu. Lai iesniegumu pienācīgi sagatavotu, vēlama jurista konsultācija.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas