E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 1443
Lasīšanai: 6 minūtes

Īrnieku un pārvaldnieka pienākumus nosaka likums

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
22. septembrī, 2012
biruta nikulina

Kāds likums nosaka, ka valsts īpašuma dzīvokļi tiek remontēti tikai no īres naudām un Izīrētājam nav jāiegulda līdzekļi, ja mājai-ēkai no 2005.g. nav lietus ūdens savācošās notekcaurules pa mājas perimetru? Kāda ir maksimālā īres maksa par 1m2? Kādu atbildību paredz tiesību akti īpašniekam VAS "Privatizācijas aģentūrai”, ja tā par ēkas nepieciešamajiem remontiem uzkrāto naudu atļauj pārvaldniekam nomainīt logus 2 dzīvokļos. Kas ir vajadzīgie remonti, ja tekņu atjaunošanai nauda iztērēta? (R.Krauzes komentāri likumam par īri)

A
atbild:
02. oktobrī, 2012
Privatizācijas aģentūra
Sandis Balcars, dzīvojamo māju un dzīvokļu dienesta vecākais juriskonsults

1.jautājums: Kāds likums nosaka, ka valsts dzīvokļu īpašumi tiek remontēti tikai no īres naudām un izīrētājam nav jāiegulda līdzekļi, ja mājai - ēkai no 2005.g. nav lietus ūdens savācošās notekcaurules pa mājas perimetru?

Atbilde: Saskaņā ar likuma „Par dzīvojamo telpu īri” 42.panta pirmo daļu īrnieka pienākums ir uzturēt viņa aizņemto dzīvojamo telpu pienācīgā kārtībā un veikt šīs telpas kārtējo remontu. Ja vienu dzīvokli īrē vairāki īrnieki, par šā dzīvokļa uzturēšanu pienācīgā kārtībā un kārtējo remontu ir solidāri atbildīgi visi īrnieki. Savukārt minētā likuma 42.panta otrā daļa paredz, ka šā panta nosacījumi piemērojami visos gadījumos, ja īres līgumā nav noteikts citādi.

Ar īrniekiem noslēgtajos īres līgumos tiek iekļauti punkti, kuri paredz, ka īrnieka pienākumos ir uzturēt dzīvokļa īpašumu normatīvajos aktos noteiktajā tehniskā un ugunsdrošības stāvoklī, ekspluatējot to un dzīvojamās mājas konstrukcijas, inženiertehniskos tīklus un komunikācijas atbilstoši to funkcionālajai nozīmei un uzturēt dzīvokļa īpašumu pienācīgā kārtībā, tīrībā atbilstoši sanitārām un ugunsdrošības prasībām un veikt par saviem līdzekļiem tā kārtējo remontu.

2.jautājums: Kāda ir maksimālā īres maksa par 1m2?
Atbilde: Likuma „Par dzīvojamo telpu īri” 11.2 panta pirmā daļa paredz, ka valstij piederošo dzīvojamo telpu īres maksu nosaka attiecīgās dzīvojamās telpas valdītājs, un to veido dzīvojamās mājas apsaimniekošanas izdevumu daļa, kas ir proporcionāla attiecīgās izīrētās dzīvojamās telpas platībai, atbilstoši šā likuma 11.panta trešās daļas noteikumiem. Ievērojot minēto, spēkā esošajos normatīvajos aktos nav noteikta maksimālā īres maksa par vienu m2 mēnesī.

Minētā likuma 11.panta trešā daļa paredz, ka apsaimniekošanas izdevumi sastāv no:
1) dzīvojamās mājas uzturēšanai nepieciešamajiem izdevumiem (mājas sanitārā kopšana, tehniskā uzturēšana, pārvaldes un apkalpojošā personāla uzturēšana);
2) normatīvajos aktos noteiktā dzīvojamās mājas nolietojuma (amortizācijas) atskaitījuma ēkas atjaunošanai.

Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likuma 6.pantā ir noteiktas visas obligāti veicamās pārvaldīšanas darbības.
Ievērojot iepriekš minēto, no valsts dzīvokļu īpašumu īrniekiem iekasētajām īres maksām attiecīgās dzīvojamās mājas pārvaldnieks nodrošina obligāti veicamās pārvaldīšanas darbības.

3.jautājums: Kādu atbildību paredz tiesību akti īpašniekam VAS „Privatizācijas aģentūra”, ja tā par ēkas nepieciešamajiem remontiem uzkrāto naudu atļauj pārvaldniekam nomainīt logus 2 dzīvokļos? Kas ir vajadzīgie remonti, ja tekņu atjaunošanai nauda iztērēta?
Atbilde: VAS „Privatizācijas aģentūra” par savām valdījumā esošajām dzīvojamām mājām ar attiecīgo pārvaldnieku slēdz pārvaldīšanas līgumus. Saskaņā ar tiem Privatizācijas aģentūra pilnvaro attiecīgo pārvaldnieku veikt nekustamā īpašuma obligātās pārvaldīšanas darbības. Līgumā tiek noteikts, ka pārvaldnieks līgumā minēto pārvaldīšanas darbību veikšanai nepieciešamos izdevumus sedz no līdzekļiem, kas iegūti, pārvaldot un apsaimniekojot nekustamo īpašumu, tajā skaitā normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā iekasēti no nekustamā īpašuma dzīvokļu īrniekiem.

Ja jautājums ir par dzīvojamo māju Depo ielā 9, Ventspilī, tad VAS „Privatizācijas aģentūra” informē, ka attiecīgajos valsts dzīvokļos esošie bojātie logi tika nomainīti, jo apsekošanas rezultātā tika konstatēts, ka valsts dzīvokļos esošie logi ir bojāti un tie apdraud citus iedzīvotājus.

Ievērojot to, ka valsts dzīvokļu Depo ielā 9, Ventspilī, logu maiņa tika finansēta no dzīvojamās mājas uzkrājumiem, tad šobrīd tiek izvērtēta iespēja palielināt attiecīgajiem valsts dzīvokļiem Depo ielā 9, Ventspilī, īres maksu, lai pēc iespējas drīzākā laikā ieguldītie finanšu līdzekļi no dzīvojamās mājas uzkrājumiem tiktu atmaksāti un veikti dzīvojamai mājai paredzētie remontu darbi.

Papildus informējam, ka pārvaldniekam tika lūgts apsekot dzīvojamo māju, veikt visas dzīvojamās mājas un bojāto notekcauruļu fotofiksāciju, veikt dzīvojamās mājas bojāto notekcauruļu remontdarbu cenu aptauju un iesniegt VAS „Privatizācijas aģentūra” remontdarbu tāmes.

Pēc minēto dokumentu saņemšanas VAS „Privatizācijas aģentūra” izvērtēs iespēju segt dzīvojamās mājas bojāto notekcauruļu remontdarbu izmaksas, kuras attiecīgi tiks iekļautas  dzīvojamās telpas īres maksā un atgūtas no dzīvokļu īrniekiem noteiktā laika periodā proporcionāli viņu īrēto dzīvojamo telpu platībai.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas