E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2288
Lasīšanai: 3 minūtes
3
3

Dzīvojamās mājas iedzīvotājiem ir tiesības uz piebraucamo ceļu

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
30. aprīlī, 2013
I.Jakimenko

Labdien! Vai ir likumīga divu daudzdzīvokļu māju iekšpagalma un iebraucamā ceļa privatizācija,kā rezultātā viss ir tikai vienas mājas privātīpašums un otrās mājas iedzīvotājiem ir liegts iebraukt un piebraukt pie savas mājas.

A
atbild:
08. maijā, 2013
Privatizācijas aģentūra
Guntis Kārkliņš, sabiedrisko attiecību speciālists

Saskaņā ar likumu „Par valsts un pašvaldību dzīvojamo māju privatizāciju” un Ministru kabineta 1999.gada 19.janvāra noteikumiem Nr.20 „Dzīvojamās mājas privatizācijai nepieciešamo dokumentu sagatavošanas noteikumi” katrai privatizējamai dzīvojamai mājai tika noteikts funkcionāli nepieciešamais zemesgabals – teritorija, uz kuras atrodas dzīvojamā māja un tās uzturēšanai, apsaimniekošanai un funkcionēšanai nepieciešamie infrastruktūras, labiekārtojuma un komunikāciju elementi un būves un kuru dzīvojamās mājas dzīvokļu īpašniekiem ir tiesības lietot neatkarīgi no zemesgabala piederības.

Katram zemesgabalam bija jābūt nodrošinātam ar tiešu pieeju pie pilsētas (ciema) ielas vai piebrauktuves. Piebraucamais ceļš varēja būt esoša pilsētas (ciema) iela sarkanajās līnijās vai arī varēja būt noteikts kā ceļa servitūts citai personai piederošā zemesgabalā. Piebraucamais ceļš tika norādīts dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemesgabala plānā.

Līdz ar to jautājuma autoram ieteiktu apskatīt savas dzīvojamās mājas  funkcionāli nepieciešamā zemesgabala plānu un blakus esošās dzīvojamās mājas zemes robežu plānu, lai saprastu konkrētās teritorijas plānojumu un piebraucamos ceļus.

Gadījumā ja dzīvojamās mājas  funkcionāli nepieciešamā zemesgabala plānā ir iezīmēts piebraucamais ceļš  un/vai blakus esošās dzīvojamās mājas zemes robežu plānā ir iezīmēts servitūta ceļš, blakus esošās dzīvojamās mājas īpašnieki nevar liegt izmantot piebraucamo ceļu

Ja blakus esošās dzīvojamās mājas īpašnieki tomēr liedz izmantot piebraucamo ceļu vai piebraucamais ceļš nav iezīmēts nevienā plānā, dzīvojamās mājas dzīvokļu īpašniekiem ir tiesības savas intereses aizstāvēt vispārējās jurisdikcijas tiesā, ceļot prasību tiesā par ceļa servitūta nodibināšanu.

Lai precīzāk atbildētu uz uzdoto jautājumu un dotu padomu, kā rīkoties, tomēr būtu jāzina konkrētāki lietas faktiskie apstākļi, kā arī jāredz konkrēto dzīvojamo māju robežu plāni.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas