E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2603
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Servitūta lietotājam ir jārūpējas par lietojamās mantas (objekta) uzturēšanu

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. jūlijā, 2013
Viesturs Leimanis

Mūsu daudzdzīvokļu mājas piebraucamais ceļš pieder blakus daudzdzīvokļu mājai. Šis ceļš ir jāremontē. Vai mūsu mājai ir obligāti jāpiedalās ar finansēm ceļa remontā? Kā šo jautājumu risināt? Kur uzzināt, vai ir servitūts uz šo ceļu?

A
atbild:
25. jūlijā, 2013
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Kā skaidro Latvijas Nekustamā īpašuma pārvaldnieku asociācijas vadītājs Vitolds Peipiņš, var gadīties, ka dzīvojamo māju privatizācijas procesā visas formalitātes pienācīgi nav veiktas (tādi gadījumi mēdz būt) un piebraucamais ceļš kā servitūts, kas Jūsu mājas iedzīvotājiem dod tiesības ceļu izmantot, nav iezīmēts ne jūsu mājas funkcionāli nepieciešamā zemesgabala plānā, ne mājas robežu plānā zemesgrāmatā.

Taču tas vispirms ir jānoskaidro, izpētot dokumentus.

Ja ceļa servitūts ir nodibināts, tad tā lietotājam, kā norāda zvērināts advokāts Jānis Lapsa, ceļa remontā ir jāpiedalās, jo Civillikuma 1151.pants nosaka: „Ja servitūta izlietošanai vajadzīgs uzturēt un izlabot kalpojošo lietu, tad tas jādara servitūta izlietotājam.”

Par ceļa servitūtu sīkāk izlasāms Civillikumā – trešajā daļā „Lietu tiesības”, sākot ar 1156.pantu.

Ja ceļš dokumentos kā servitūts nav nostiprināts, var neņemt vērā likuma noteiktās prasības servitūta lietotājam un izlikties, ka Jūsu mājas iedzīvotājiem gar to nav nekādas daļas.

Taču 1) bez rakstītiem likumiem pastāv arī tāds jēdziens kā dzīves loģika un godprātīgas attiecības kaimiņu – ceļa lietotāju – starpā. Ja Jūsu mājas iedzīvotāji šo ceļu lieto, tad šķiet vienīgi loģiski, ka daļu remonta izdevumu sedzat arī Jūs; 2) ja ceļa lietošanas tiesības Jūsu mājas dokumentos nav fiksētas, tad zemes īpašnieks (kaimiņu māja), tikai pats tērējis naudu un pūles ceļa remontam, var izlemt, ka ceļu lietos viens pats. Tad Jūsu mājas dzīvokļu īpašniekiem var nākties savas tiesības uz piebraucamā ceļa lietošanu pierādīt tiesā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas